Svarstund

Here we go!Har det hänt nått med räkan? :o har jag missat nått? :/

Räkan är tyvärr behandlad. Jag var inte med andra gången så jag vet inte exakt vart men det är frambenen. Jag vet inte så mycket om detta faktiskt och det är ju alltid svårt att uttala sig om orsaker, jag känner mig iaf väldigt lugn i att jag inte gjort något fel som ryttare. Har ridit den i form och lösgjort den och hållt efter henne med stretching och massage och inte överansträngt den på något sätt. Det är oklart just nu hur allt kommer bli men ajg återkommer om det när jag vet mer :)


kan du inte skriva om vad skillnaden är på att hoppa en 120m klass jämfört med en 150m klass :)

Det är ju skitsvårt haha. Allt beror lite på vad du har för häst. Min Totte tillexempel, det är ingen större skillnad på 120banor och 150banor med honom, tanken är densamma liksom. Samtidigt som Zwiggy behöver mycket mer stöd och styrka från min sida annars blir hon för feg på en 150bana, medans på en 120bana kan jag rida betydligt lugnare och avvaktande liksom.

Men rent tekniskt så blir det ju betydligt högre och bredare, steget från 145cm till 150cm är större än man tror. Det blir svårare tekniskt med avstånd och utmaningar och maxtiden är tightare jämfört med en 120klass där du har mer tid på dig att göra "misstag" osv. 

Hur går kriget med Nathalie? :) 

Jo men det går bra! Har börjat rida henne på ett kombinationsbett jag fått låna av Malin (baryard), och hittils fungerar det. Hon ska med till Sundbyholm nästa helg och då får vi se om det gått åt rätt håll. Men Pether Markne "satte en peng" på att jag skulle vinna kriget, det kändes bra, haha.Vad är det för ny häst du har på tillridning? 

Det är ett 11årigt sto som heter Pebble Beach tror jag. Jag är inte så påläst om henne men vet att det är en mycket trevlig och fin häst som är lite svår att rida ihop mellan hinder. Hon är här just därför, ägarna hoppas kunna få lite tips om hur man kommer åt det problemet och jag tror jag kan vara till hjälp iaf! Den är svag i bakdelen och stärks den där så kommer mycket att lossna. Men den ska bara vara här i ett par veckor, sen ska den tävla dels med mig och med ägaren (inget är bestämt riktigt) och sen får vi se om den ska vara här lite till eller om det räckt med dessa veckor! :)Brukar du göra nått speciellt med hästarna när dom ska ridas ut i skogen? Alltså några övningar eller liknande eller låter du dom få rulla på utan högre krav?

Nope inget speciellt, jag tycker skogen är det tråkigaste som finns, så jag övertalar migsjälv om att det är sjukt givande för resterande trän
ingar inom staket/fyra väggar. Fokus ute ligger på att dom ska få sträcka ut steget och verkligen ta för sig, då jag vanligtvis rider mycket kontrollerat och med den bestämda åsikten att hästarna ska vara lydiga. Utomhus gäller inga lagaar förutom att dom ska vara mjuka och få driv framåt.

Den bästa mjukgörande övningen?


Dedär tycker jag är jättesvårt att svara på. Jag tycker att kan du rida din häst på en åttvolt där du bara byter galopp över en bom, där hästen är formad runt innerskänkeln och flyttar ut och söker sig nedåt i -vaaarje- galoppsprång, där du kan lätta innerhanden precis innan galoppombytet över bommen och hästen formar sig direkt efter ny innerskänkel, där du kan ha stöd på yttertygeln och glappa helt på innertygeln och hästen går fortfarande böjd runt innerskänkel och söker sig nedåt men bär sig själv, då har du en mjukgjord häst och kan göra vilken övning du vill.

vad gör dina föräldrar för något? 

Min pappa äger ett bilföretag där han är VD och säljer BMW och MINI. Det har han jobbat sig fram till under shitloads av år och även min syster är med där. Min mamma är sjukpensionär och är hemma om dagarna och gör det mesta i stallet :)


hur började din ridkarriär? 

Jag hade inget val alls. Vi har alltid bott på hästgård och min syster red när jag föddes (hon är 19 år äldre) så det började helt enkelt där. Fick en shettis när jag var typ 3-4 och tävlade unghästklasser på min b-ponny när jag var 7 och red SM när jag var 10. 


vilken häst har betytt mest för dig under ditt liv?

Det är så svårt att säga eftersom att jag utvecklats så förbannat mycket under alla år, men det är tre hästar som stuckit ut, det är först min B-ponny Nisse (Never Stop) som tog mig till SM och såldes sedan till Henk Noorens dotter Lisa Nooren, han lärde mig otroligt mycket och var verkligen en perfekt häst.

Sen var det såklart Melwin Cooper S, som vi köpte som 5åring där han knappt var inriden och han kunde inte galoppera och bakkotorna gick ner i marken. Honom tävlade jag under flera år då det fortfarande inte gick o svänga höger, men sen kom vi upp i MSV-A och fick flera vinster och placeringar, men det var bara sista året jag kunde rida fort för innan dess var det somsagt helt omöjligt att svänga åt något annat håll än höger. Han blev sedan sveriges bästa D-ponny och är nu utomlands någonstans.

Sen har vi Zwiggy. Zwiggy har alltid varit och är min favorit och den som det alltid är roligt att vara i närheten av och som varit så jäkla svår från början till slut. Ni vet ju redan liksom. Bäst är hon!

Vad letar du efter för ryttare till fille? 

Vi vill att Fille ska få det bra, att han kan komma till en ryttare som tycker om honom för det han kan. Fille hoppar allt med vem som helst bara du är lite säker på digsjälv och itne tvekar eller är för mesig. Däremot kan han inte hoppa höga klasser om du inte håller efter lydnaden och kondisen. Lydig är han alltid, otroligt välriden, men vet du inte riktigt hur du ska få upp spänsten i honom och spänna bågen, så får du gott hålla dig på 120-130 höjder. Så en duktig ryttare som vill ha erfarenhet på större banor och bara få bra språng i kroppen letar jag efter.

Tror du att du kommer kunna leva på hästarna? 

Haha det kan jag inte svara på. På ett eller annat sätt lär det ju finnas i livet, jag är ganska duktig på det jag pysslar med, och får jag inte möjlighet att utöva det till den gräns jag är kapabel till, så tror jag nog jag fixar något kontorsjobb haha.

Hur många unghästar har ni hemma?

9 just nu, men det är med tillridningshästar inräknat. 

Lista upp de hästar som är dina/era, från första ponny/hästen till nu. Samt plan för alla hästar? 

Oj, lista upp samtliga hästar från början? Okej.
Karbon - Shettis
Mini - Shettis
Nisse - B-ponny
O'Boy - B-ponny
Vera - B-ponny
Inka - B-ponny
Fredde - B-ponny
Rocket - C-ponny
Loppan - C-ponny
Melwin - D-ponny
Furey - D-ponny
Yanne - D-ponny
Wirre - D-ponny
Asta - Häst
Dina - Häst
LillCalle - Häst
Finja - Häst
Carro - Häst
Irma -  Häst
Zwiggy - Häst
Fille - Häst
Nathalie - Häst
Rosa - Häst
StorCalle - Häst
Totte - Häst
Olle - Häst

Asså jag kommer inte på fler. Dessa är bara såna vi ägt/haft länge. Har ju haft minst lika många till låns/ tillridning osv.
Hur blev allt med Finja? 

Jadu. Efter flera försök så är hon nu hos Marcus och sköter sig finfint med placeringar i 130-140 klasser hela tiden :)


Hur går det med Irma? 

Hon är ju också hos Marcus, men jag är inte alls uppdaterad på hur det går nu :)Har du några planer på att köpa något mer svårklassämne som går samma klasser som Zwiggy?

Nej inte nu, jag känner att jag har 3 hästar som går 150, (inräknat Totte) och tills jag sålt av lite hästar så klarar jag mig ganska bra. Har inget speciellt jag vill köpa nästa gång utan det är om jag hittar något som verkligen faller mig i smaken. Men ingen färdig tävlinghäst utan det är något som kan gå 150 om något år eller två isåfall.


Skulle inte du kunna teckna av hästarna och lägga upp bilder? :D Kommer ihåg att du är riktigt duktig på att rita!

Jo det kanske jag skulle kunna haha! Var länge sedan jag ritade såntdär men jag kan väl ge det ett försök haha, är nog inte så duktig egentligen (; 

Har du några sponsorer?

Nope, min kära far bara. 

Kan du berätta lite mer vad dina ridpass innehåller? Som du skrev i tidigare inlägget att zwiggy ska hoppa låga höjder och stärkande osv, hur bygger du upp passet t.ex. då? Grymt duktig är du!

Shit. Det är ju ganska svårt att få in här utan o göra det långt. Att hoppa stärkande språng i min uppfattning är att ha hästen väldigt lösgjord, inte på något sätt bidra med att sätta tryck i hästen utan bar ha den väldigt mjuk och låg och lägga hästen väldigt nära hindret så den hoppar runda språng och får ta på sig sina missar själv. Ytterst långsam galopp och att bara vänta på att språnget ska komma mot dig. Det är väl typ så jag lägger upp det, har svårt att svara på frågan bättre än så typ :')
Kommentarer
Postat av: Mia

Har läst din blogg ett tag och tycker den skiljer sig helt från många andra "hästbloggar" :-) Man får en skön känsla av att du har en god självdistans och att du jobbat dig upp helt på egen hand(förutom pappa då), utan att ha behov av att synas och höras.Det känns som att du lägger din energi på hästarna istället för att lägga den på media.Gillar din sköna stil :-)

2014-08-31 @ 09:24:04
URL: http://westyarnhillside.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0