Världens bästa häst

Vilket SM jag har haft! Vilken bra helg i Falun. Räkan har ju överraskat med att lyfta på tassarna riktigt duktigt trots att vi inte tränat och att hon inte riktigt är igång för tre 130. Två klasser där hon var första utanför placering och en 6eplats. Det är över förväntan!

Zwiggy som först kom 3a i 140, gjorde sin livs andra 145 med ett skitpet och sen debuterade 150 i skitunderlag.


Zwiggy är känslig för dåligt underlag, och jag har aldrig hoppat något ordentligt 150 språng på henne tidigare. VI hade aldrig planerat att starta 150 ens i år, men när man låg trea i SM så ändrades planerna lite. Sen fick vi känna på underlaget som var löst och slaskigt, inte katastrofalt men för en orutinerad häst som dessutom aldrig hoppat så högt förut så var det riktigt dåligt. Hon hoppade 1-5 ganska fint, felfritt, sen var det en kombination, kommer perfekt in och hon river både A och B, där bestämde jag mig för att det itne var någon idé att fortsätta, men ganska direkt kom 7an, hoppade den och hon bara välte över, tänkte att jag provar o smacka på lite till 8an för o se om något händer men hon river den med på ett märkligt sätt och direkt kom 9an på en linje som hon visserligen klarade, men sen gick jag ut. Ingen idé o gå in i en trekombination liksom.

Är otroligt stolt och imponerad över hur hon tog sig an denna uppgift som var på tok för mycket för henne under dom omständigheterna, jag har iaf sett att hon försöker så gott hon kan, hon har kapaciteten att gå 150 och det är bara att fortsätta träna.

Nu är planen att ta ner henne lite, 130-140 några tävlingar så kanske man känner på 145 igen sedan, på bra underlag. Det är en känslig häst som har krashat tidigare och tyckt 130hinder varit läskiga att hoppa över, så det är jättedumt att göra henne osäker igen. Vi har tiden på oss och det är en helt fantastisk häst som varje cell i min kropp ÄLSKAR. Är så lycklig över henne!

 
 

Bra dag igår!

Räkan skötte sig superduper somsagt, och Zwiggy gick in i sin andra 145 i livet, och gör en superrunda fram tills 9an som var en kombination, kommet bra in i den, lite nära så hon får upp språnget över insprånget som var en oxer, tycker inte jag kommer för fort in alltså, men ändå välter hon ut över B, jag tror hon har lite extre svårt för detdär så vi får helt enkelt öva, för så fort in gick det inte och så fel var det inte liksom, menmen! Sen sköter hon sig ju helt underbart bra lillsnuttan!


Idag är det final i lilla rundan för Räkan, går i 130! Jag tror hon komme rvara trött och hon kan nog få något nedslag, men vi kör så gott vi kan! 

Här är filmen från Zwiggys 145 igår!


Räkräk levererar!

Räkan hoppade superduper i dagens 130, efter hinder nummer två så surade den till och skulle mot utgången så där förlorade vi mycket tid, även efter hinder nummer nio så drog den ut i svängen, men den kom 6a ändå! Av typ 80+ starter! Så jag tycker den sköter sig aldeles galant!

Här är filmen, visst är den lite fin? Mycket speciell och inte bara en rallyräka som man sätter upp en ponnyunge som gillar heta hästar på (tyvärr, hade varit lättare o sälja) men får man denhär på sin sida så kan man nog åstakomma ganska mycket bra!


First day donnnne!

Såja, nu är första dagen här i Falun, SM,  avklarad. Zwiggy gick ju en 140 bed. C, det innebär att det enbart är tiden som räknas, får man ett nedslag så blir det 4 sekunders tidstillägg. För mig var det tur att det var den bedömningen idag, men i allmänhet tycker jag det är ett kitdåligt påhitt. Suck, en felfri ryttare ska ju alltid vara bättre än en ryttare med fyra fel, ajabaja. Jaja!

Zwiggy var iaf helt förfärlig på framhoppningen, hästar överallt så många tvärhalter och tvärvändningar, sjukt spänd och gjorde luftsprång och studdsade runt, gick inte o svänga höger så hoppade bara fram i vänster osv haha! 

Trodde jag skulle få med mig halva banan eller typ hoppa över staketet eller nåt, men hon går in och är klockrent fin! Sen tog jag en kort sväng till trekombinationen, rider an snett som den idiot jag är, och river insprånget. Annars var hon fin. Det räckte till en tredjeplats ändå så det var ju superkul!


Men 140 har hon gått förut, imorgon är det 145 och det blir mer spännande, hennes livs andra 145 hihi. Men då är det bara att vara felfri som gäller!

 

Första starten!

Sådär, nu har Räkan gjort första starten här i Falun. Hon skötte sig jättebra och var felfri fram till sista hindret som hon skitpetade. Hon var nog lite trött mot slutet av banan. Men hon var jätteduktig och jag tror jag ligger placerad fortfarande typ haha. Roligt att den sköter sig så fint trots att vi inte hunnit träna så mycket :) 

Här är filmen!


Falun!

Är framme vid SM nu. Blev somsagt ändrade planer, istället för Totte så är Räkan med hit. Räkan och Zwiggy!

Har trimmat båda idag, samt veterinärbesiktigat. Räkan var faktiskt förvånandsvärt snäll och kändes mjuk och fin, Zwiggy var pigg. Som alltid.

I morgon går Räkan första klassen, 130! Sen går Zwiggy 140 tror jag! Första kvalet i Youngrider SM. Mitt första YR SM faktiskt, Har alltid fått förhinder innan, men nu äre time hihi!

Jaja, jag ska sova nu, kommer väl med mer updates imorgon! :)

 

Til' the night

Hejhopp! 

Igår kom Josefina hit, hon är ett av mina barn, hon arbetar på bra och är duktig på le hästrygg, och hon ska vara här ända tills söndag, hon ska alltså med på SM, superduper!

Vi har fått ändra planerna lite också. Tanken var att Zwiggy och Totte skulle med till Falun, men Totte har blivit sjuk, han har feber och är svullen i benen osv och veterinär har tagit blodprov på honom, man misstänker typ fästingbett eller liknande. Så han får stanna hemma, och istället tar vi med Räkan, haha!

Så Räkan får gå tre 130 i helgen, sjukt spännande. Dock är det en lokal kvällshoppning 15minuter ifrån oss ikväll, så vi åker dit och hoppar en 110 med henne också, så hon får starta en lägre klass innan vi kör 130 haha. Kanel ska också gå 110, superduper!

 

Räkräk!

Hejhopp! Var lite busy igår, eller, egentligen inte, men pallar inte blogga när någon tittar på haha! Hoppade Zwiggy igår, hon var så jäkla fin, hon känns superfräsh. Man känner att hon och jag börjar bli rutinerade tillsammans, vi behöver verkligen inte hoppa annat än på tävling utan kan lägga vikt på lydnad, styrka och kondition, och igår hoppade vi en trekombination med väldigt breda oxrar med 5,5m mellan bara, på ca 110, och sen två räcken med 15m emellan med fyra korta galoppsprång. Hon kändes verkligen aaasfin inför nästa helg!

Sen hoppade jag Buggan och Räkan samma sak idag, Räkan imponerade på mig lite. Den är väldigt arg, trycker du på fel knapp så stannar den och sparkar bakut, tjurar ihop direkt liksom, men mer eller mindre så börjar den kännas riktigt trevlig stora delar av ridpassen så det känns fint! Här är en film från sista sprången jag tog på henne idag :)


Zwiggys 145 debut!

Har ju inte lagt upp den filmen här än, och ni som (fortfarande....) inte är vänner med mig på facebook, har ju itne sett den än. Om inte annat kan man se den igen, för vilken liten ärtig loppa hon är!

Det är så fantastiskt med Zwiggy, för jag tror inte det är en häst som kommer ligga o hoppa högre klasser än 150, men jag tror att, precis som t.ex Butterfly Flip, så kan dom prestera över sin förmåga om man matchar dom rätt, om man får dom på sin sida och om dom tycker det är roligt. Jag tror vi är på god väg att uppnå det med Zwiggy, allt kommer ta tid då jag inte är någon Malin Baryard, men allt eftersom, så tror jag att denhär hästen kan förvåna faktiskt.

Tils dess får hon briljera i 140 klasser, så får vi se vad som händer! Hon är iaf världsbäst och jag älskar henne mer än livet, cp-bruttan.


SM

Ja, jag ska faktiskt rida SM i år! Det var ett tag sen sist, jag har haft skadade hästar, fel hästar osv, så har nog inte tävlat sm sen i Flyinge med Finja och Linda. Hade stolpe ut där så det sket sig!

Vi hade inte tänkt åka till SM egentligen, men Zwiggy debuterade ju 145 för ett par helger sen och blev placerad så hon är kvalad nu, haha. Typiskt mig, kommer hon till final får hon ju gå 150. Men ja, why not. Hon brukar fixa!

Så det blir roligt! Totte ska hänga med också o gå lite runtomklasser :) Så well, det var väl det jag hade... for now. 

 

Förståelse

Vill skriva lite smått om något jag aldrig förstått, brytt mig om eller lagt energi på, men som jag under senaste året fått lära mig och upptäckt hur otroligt viktigt det är.  Konsten att kunna se det lilla i det stora problemet, att veta vart man ska börja för att få resultat. Att kunna förstå hästen för vad den är och för hur den behöver stärkas, för vad den kan och vad den behöver kunna.

Jag har under alla år, varit lite "tuta och kör" som ryttare, jag har lagt stor vikt på markarbete och lydnad och att allt ska fungera innan det bara är o hoppa hinder, en bra häst är en bra häst och en dålig häst är inte en bra häst.

Men jag har stött på många problem, och jag har fått en ny syn på att lösa dessa. Jag är inte alls kunnig inom området, men Sussa som jobbar hos oss är otroligt duktig, vi snackar horsemanship, healing, och andra häxkonster. 

När jag först såg Sussa arbeta med Nathalie (detta var den tiden då Nathalie var utdömd hos veterinär pga headshaking och hon var farlig att rida på) så snurrade hon runt henne i ett grimskaft på enliten volt, benen spretade åt alla håll och det var inte direkt vackert. Det man kunde se var att Sussa hade ALL fokus på hästen, på små rörelser, på allt som kunde säga något om situationen. Jag tykte hon var lite dum i huvudet. Jag ville ju ha min häst att hoppa på, det ska gå o gasa o bromsa o styra o hoppa, tänkte jag. Men hur skulle jag göra det? När det var farligt?


Jag kunde ju ändå inte göra någonting, och hur skeptisk jag än var så höll jag sinnet öppet för vad hon arbetade med, och long story short, några månader senare så började jag ju rida Nathalie. Ett par månader efter det så tävlade vi. ytterligare ett par månader efter det så debuterade hon 150. 

Det ligger så OTROLIGT mycket i att kunna se ett problem på ett annat sätt än man brukar. Jag är jättedålig på det. Att inte bara lösa problem med sin vanliga ridning, att inte säga "jag har provat ALLT" när man har gått på hårt, mjukt, lugnt, fort, allt. Det är inte allt. Det finns så mycket mer!

När det körde ihop sig med Totte för några veckor sen, jag hade verkligen provat allt, jag hade ridit på alal olika bett, alla olika former, haft mycket ben, lite ben, mycket hand, lite hand, you name it. Sussa tog över i 3 veckor och nu är hästen felfri typ hela tiden och placerad i 140 senaste tävlingen. 

Det hon fokuserar mycket på är vart hästen lägger vikten, vart den behöver bära upp sig, vart den är låst, jag hör ofta saker som "hon hade lite svårare att sätta vänster bakben lika långt inåt som höger bakben", och då snackar vi centimetrar, jag hade inte sett det under pistolhot.

Poängen är att det är så SMÅ saker som om man triggar igång ett arbete utifrån det, så kan det ha fantastiska resultat. Istället för att börja med att "den stannar på hinder" typ. Det är tamejfan magi, ni som inte sett det än, går miste om något. 

Jag bara ber er, att om ni får ett problem, FÖRSÖK att titta över alla möjligheter. Det är MÅNGA hästar som kan räddas från avlivning, dåliga öden och stora missförstånd med hjälp av en lite annan syn på livet och problemen. Dethär är sjukt flummigt egentligen, Sussa och hennes syster pysslar mycket med "energier" och "Healing" och somsagt andra häxkonster, och för o förtydliga, jag tror inte på spöken, andar, konstiga krafter eller någonting, jag har otroligt svårt för såntdär och är ganska fyrkantig i mitt tänk egentligen, men jag har fått det BEVISAT för mig, och har helt enkelt fått ändra mig.

Ändra er inte, gör inte det, inte förrän ni förstår vad det är ni vill tro på, men snälla, var öppensinnade. 

Tänker också passa på o säga att Sussa, Susanne Johansson, är världens bästa människa och jag vet inte vad jag gjort om jag inte stött på henne och hennes otroliga hästhållning, även om hon är lite konstig.

 

Giddy up now!

Hejhoppsan igen!


Tycker det är roligt att några av er ändå hänger kvar, jag gillar er haha. Ni har uppenbarligen någon form av humor because well, i'm hilarious.

Tänkte väl dra hästarna som finns på gården just nu!

Bugatti A

Det är min kompis Ida Johanssons häst, superfin häst men lite känslig och speciell. Det blev knepigt o hoppa upp på den och tillslut blev det för mycket. Så den är här till försäljning, longerar den lite innan uppsittning och tar det mycket långsamt och försiktigt upp men det fungerar bra! Den har också varit på rehab hos Sussa och har förändrats sjukt mycket i kroppen och börjar hoppa på ett helt annat sätt nu så det kommer bli superbra :)

Annereike? Eller Annerieke, haha, minns inte stavningen, aka RÄKAN.
 

Även hon en försäljningshäst. Knepig och stoig men hoppar som satan, så den ska ut o tävla och sedan säljas. 

Kanel
 

Haha kanel... Bella Mannersons häst, lite relationskris mellan ägare och häst så jag åkte på't istället. Hon fick dock Fille av mig så vi har typ bytt.

Kanel ska också säljas, det är därför hon är här.

Zwiggy
 

Såklart Zwiggy står på gården, hon är ju världsbäst som vanligt. Hon är precis lika rolig och fantastisk som hon alltid varit och jag skulle ta en kula för den hästen. Världens bästa! Inte tilllsalu för några vettiga pengar iaf (;

Nathalie
 

Hon är såklart inte heller tillsalu, utan vi ska försöka matcha henne så gott vi kan o få henne göra så bra ifrån sig som möjligt!

Totte 
 

Han börjar ju somsagt fungera finfint nu så nu är han dyr igen, haha. Finkillen!

Carro
 

Ja bror, Carro är kvar, carro funkar fint men har droppat något ben i varje klass i samtliga falsterbokval så hon får inte åka dit. Men den hoppar 150hinder hemma så jag klagar inte haha.

Och det är de hästar jag har hemma! Har lite för många hästar för att ni ska kunna hålla koll på alla som är utspridda överallt, ni får fråga om det är någon ni undrar över så svarar ajg istället för o ägna inlägg åt samtliga djur, blir för mycket! :)


Börja blogga igen!

Kanske det kanske!

Har mått lite sådär senaste månaderna, svårt att förklara varför och inte något som ska ut här direkt. Även om det itne spelar mig så stor roll vem som vet eller inte. 

Anywho! Tävlingarna har gått fint, det var varit en lite väl hård start av säsongen med nästan 7-8 meeting på rad, i princip varje helg. Nathalie har gått superfint egentligen men blivit lite förbannad mot slutet och börjat stoppa lite. Så hon vilar just nu så får vi börja om lugnt och fint igen. Hon har ändå gjort flera super-rundor i 150 med 4 eller 8 fel.

Zwiggy har hoppat kalas med hur många bra 140rundor som helst med supertider, men 4 fel i nästan varje, så sjukt irriterande haha! Däremot debuterade hon 145 förra helgen felfritt, rev dock första hindret i omhoppningen (var en A1a) så vi kom trea. Men otroligt roligt ändå! Så hon ska faktiskt få gå SM om ett par veckor, spännande!

Totte var ju påväg o bli salami (om jag hade fått bestämma) efter Sundbyholm där ingenting fungerade what so ever, men jag behärskade mig och bad Sussa om hjälp. Så hon jobbade med honom nästan varje dag i 3 veckor (för er som inte vet så sysslar Sussa med horsemanship och annat häxeri men med inriktning mot tävling) och efter att ha suttit på honom sammanlagt 3 gånger så har han fått flera placeringar i 130 och även 140 förra helgen faktiskt. Så han fungerar fint igen!

Det är väl de tre superhästarna, tar resten och förklarar allt eftersom, har ju lite försäljningshästar hemma nu också en somsagt, de tkommer.

Vet att jag frågat förut och vet att jag aldrig brytt mig ett piss om svaren (förlåt hihi) men vad vill ni läsa om ifall jag börjar blogga igen? Lovar att försöka anpassa mig lite!

 
RSS 2.0