Förståelse

Vill skriva lite smått om något jag aldrig förstått, brytt mig om eller lagt energi på, men som jag under senaste året fått lära mig och upptäckt hur otroligt viktigt det är.  Konsten att kunna se det lilla i det stora problemet, att veta vart man ska börja för att få resultat. Att kunna förstå hästen för vad den är och för hur den behöver stärkas, för vad den kan och vad den behöver kunna.

Jag har under alla år, varit lite "tuta och kör" som ryttare, jag har lagt stor vikt på markarbete och lydnad och att allt ska fungera innan det bara är o hoppa hinder, en bra häst är en bra häst och en dålig häst är inte en bra häst.

Men jag har stött på många problem, och jag har fått en ny syn på att lösa dessa. Jag är inte alls kunnig inom området, men Sussa som jobbar hos oss är otroligt duktig, vi snackar horsemanship, healing, och andra häxkonster. 

När jag först såg Sussa arbeta med Nathalie (detta var den tiden då Nathalie var utdömd hos veterinär pga headshaking och hon var farlig att rida på) så snurrade hon runt henne i ett grimskaft på enliten volt, benen spretade åt alla håll och det var inte direkt vackert. Det man kunde se var att Sussa hade ALL fokus på hästen, på små rörelser, på allt som kunde säga något om situationen. Jag tykte hon var lite dum i huvudet. Jag ville ju ha min häst att hoppa på, det ska gå o gasa o bromsa o styra o hoppa, tänkte jag. Men hur skulle jag göra det? När det var farligt?


Jag kunde ju ändå inte göra någonting, och hur skeptisk jag än var så höll jag sinnet öppet för vad hon arbetade med, och long story short, några månader senare så började jag ju rida Nathalie. Ett par månader efter det så tävlade vi. ytterligare ett par månader efter det så debuterade hon 150. 

Det ligger så OTROLIGT mycket i att kunna se ett problem på ett annat sätt än man brukar. Jag är jättedålig på det. Att inte bara lösa problem med sin vanliga ridning, att inte säga "jag har provat ALLT" när man har gått på hårt, mjukt, lugnt, fort, allt. Det är inte allt. Det finns så mycket mer!

När det körde ihop sig med Totte för några veckor sen, jag hade verkligen provat allt, jag hade ridit på alal olika bett, alla olika former, haft mycket ben, lite ben, mycket hand, lite hand, you name it. Sussa tog över i 3 veckor och nu är hästen felfri typ hela tiden och placerad i 140 senaste tävlingen. 

Det hon fokuserar mycket på är vart hästen lägger vikten, vart den behöver bära upp sig, vart den är låst, jag hör ofta saker som "hon hade lite svårare att sätta vänster bakben lika långt inåt som höger bakben", och då snackar vi centimetrar, jag hade inte sett det under pistolhot.

Poängen är att det är så SMÅ saker som om man triggar igång ett arbete utifrån det, så kan det ha fantastiska resultat. Istället för att börja med att "den stannar på hinder" typ. Det är tamejfan magi, ni som inte sett det än, går miste om något. 

Jag bara ber er, att om ni får ett problem, FÖRSÖK att titta över alla möjligheter. Det är MÅNGA hästar som kan räddas från avlivning, dåliga öden och stora missförstånd med hjälp av en lite annan syn på livet och problemen. Dethär är sjukt flummigt egentligen, Sussa och hennes syster pysslar mycket med "energier" och "Healing" och somsagt andra häxkonster, och för o förtydliga, jag tror inte på spöken, andar, konstiga krafter eller någonting, jag har otroligt svårt för såntdär och är ganska fyrkantig i mitt tänk egentligen, men jag har fått det BEVISAT för mig, och har helt enkelt fått ändra mig.

Ändra er inte, gör inte det, inte förrän ni förstår vad det är ni vill tro på, men snälla, var öppensinnade. 

Tänker också passa på o säga att Sussa, Susanne Johansson, är världens bästa människa och jag vet inte vad jag gjort om jag inte stött på henne och hennes otroliga hästhållning, även om hon är lite konstig.

 
Kommentarer
Postat av: ebba

du är så bra!! bästa inlägget du skrivit

2014-06-18 @ 17:08:06
Postat av: Mikaela Sundberg

*gåshud*

2014-06-18 @ 21:58:15
Postat av: Tove

Kan inte annat än hålla med! Bästa Sussa och Anna!

2014-06-22 @ 13:35:19
Postat av: Ellinor

Hur går det till med Sussa? Kan man få tag på henne på nåt sätt eller hennes syster? vart håller dom till osv..? :) Låter ju som något man vill ge en chans när man har en lite problematisk häst :)

Svar: Du kan få hennes nummer av mig om du vill så är det bara att ringa! Det är verkligen värt att ge det en chans! Dom håller till utanför Norrköping! Sussas nummer är 0768059055, säg att du läst om henne här! :)
Cornelia

2014-06-22 @ 14:20:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0