Cornelia heter jag.

Hej. Jag vill skriva av mig lite angående typ.. ridning. Träning i allmänhet. Upplägg och lydnad och prioriteringar.

Jag vill börja med att säga att allt jag eventuellt kan komma att kritisera i detta inlägg, oasett hur riktat det är, är ändå med full förståelse att tränare som tränar 5-6 st i samma grupp inte har tid/ork att lägga ner mer tid än dom gör på problem/förklaringar osv. 


Jag vill ha mina hästar mjuka och lydiga. Jag vill att hästen ska bära sig helt själv utan att man driver/håller varje steg. Absolut helst utan sporrar/spö. Jag vill känna innan hinder att ligger jag lite långt, så är det bara att lägga om benen och mana lätt framåt för att ändå bli klar i tid för ett runt språng. Jag vill känna innan hinder att ligger jag lite kort, så behöver jag inte mer än att räta upp mig med benen om så kortar sig hästen så jag kan bli klar i tid för ett runt språng.

Men man kan inte öva på det. Det går liksom inte att öva med små hjälper och det går inte att lära sin häst vara lydig och perfekt genom att själv sitta stilla, perfekt och passivt. Du måste göra något åt ditt problem.

Och jag är så trött på det. Trött på alla dessa som gör samma grej hundra gånger och förväntar sig att hästen liksom lär sig själv. Det finns de övningar (serier, studds osv) som hästen gott kan sköta sig själv, men vid vanlig ridning och enklare hinder, så kommer hästen göra det så enkelt för sig som möjligt. Jag är trött på dethär tjatet om att "rida upp hästen på yttertygeln" och "RID fram till bettet" och att ha den helt jämnt på båda tyglarna osv osv. 

Sitter ni upp på i princip vilken som helst av mina hästar så kommer ni kunna rida med stilla händer och hästne kommer ta ett ärligt stöd på yttertygeln och den kommer vara lydig. MEN. MEEEHEHEN: Jag började liksom inte där. Jag fokuserade inte på att få hästen dit. 

Det funkar på flera hästar och det finns många ryttare som är duktiga på att lyckas på det sättet, MEN. Mehehen: Det finns också många som helt enkelt inte fixar det. Många som får starka olydiga hästar som STRETAR i munnen och lyssnar varken framåt eller bakåt. Den går där i någon halvform och stabilt är det minsann, men intemycket mer.

Jag, prioriterar att få loss hästen i handen, den ska inte bita sig fast. Punkt ett. Sen prioriterar jag att hästen ska gå långsamt. Den ska liksom kunna nästna galoppera på stället, och jag ska verkligen inte RIDA ihop den till det, nej, jag ska bara korta galoppen, utan att ta i handen, helt enkelt bara mana in den i kortare galopp, ha en inverkan med ben och sits helt utan att driva. Det ska gå att lätta HELT (alltså en mycket glapp tygel) på innertygeln i princip i varje steg den tar, och den ska gå långsamt fortfarande.

Det är väldigt svårt för mig att skriva ner min träning och mitt tänk i ord, då det mesta är helt baserat på hästens små signaler och problem, så nånstans här i mitten av min förklaring så tar det stopp. För utöver det grundtänket så är allt så himla anpassat efter hästen i fråga.

Poängen är väl lite att det är svårt för ryttare med problem, som vill lära sig och som lyssnar på de duktiga ryttare och tränare som försöker hjälpa, som säger saker som jag citerade ovan, att man ska ha den så stadigt på tyglarna och den ska ha en bra galopp osv, det är svårt för de ryttarna för att börjar dom lösa sina problem i den änden så kkommer dom bara få ett helvete. 

Man måste våga fulrida, man måste våga ta några STORA fula långa tygeltag där du får hästen att typ bita dig i foten, den ska överböja sig korta stunder för att bli mjuk och för att leta stöd i handen. Du måste våga göra en TVÄRhalt om den inte lyssnar, en redig förbannad jävla tvärhalt, där du SEKUNDEN den reagerar rätt och ärligt på din förhållning, berömmer och klappar. Du måste våga fulrida, för att finrida. 

Jag tränade Carro för Pether Markne idag. Vi galopperade på en åttvolt över en liten kavalettibom snett igenom, där man skulle landa i samma galopp man kom i, fortsätta i den fram till hörnet och där skulle man byta galopp. En jättebra övning, Carro blev lite frustrerad de första gångerna och bytte lite för tidigt, jag korrigerade DIREKT och förklarade väldigt tydligt att det är DENHÄR galoppen du ska landa i, nästa gång överdrev jag, jag red in bakdelen överdrivet mycket i anridning till bommen, och fulred hela vägen efteråt. Hon blev pressad men gjorde ändå rätt. Nästa gång släppte jag kraven och bara red henne mjukt och avspänt i lite halvlätt sits, och efter det gjorde hon det klockrent åt båda hållen samtliga gånger. Hon hade ju förstått och eftersom att jag också erbjöd henne en enkel väg nu när vi talade samma språk, så var det itne längre några problem.

Bara ett litet exempel. Det hade tagit SÅ mycket längre tid om jag typ manade på litegrann vid varje felsteg och knappt ändrade någonting utan fortsatte göra samma sak hundra gånger, et hade säkert gått mot slutet men när jag istället kunde ta ett snack med henne o säga "nu gör vi såhär, punkt" så blev det enklare sen.Dethär är ett otroligt rörigt inlägg. Jag kommer skriva ytterligare ett inom en kort tid, för jag har inte alls fått med allt jag vill förklara. Men Det blir för rörigt för alla inklusive migsjälv om jag fortsätter mer på dethär. Haha! 

 Kommentarer
Postat av: Rebecka

Mee like!

2014-11-04 @ 18:47:59
Postat av: Linn

Alltså jag vill rida för dig!!!! Lära mig detta för det känns som att detta ovan är något jag saknat hos mina tränare och även då såklart i mitt tänk. Wehoo gillar din inställning

2014-11-04 @ 19:26:12
Postat av: Mia

Ja kan inte annat än hålla med ;-)Själv håller jag "tyst" om mina tankar i den här riktningen för idag heter det att OM hästen inte rättar sig direkt så handlar det om att DU inte gjort ditt riktiga jobb tidigare....och ja,det stämmer förstås men en häst är heller ingen idiot så den tar även egna initiativ TROTS att du gjort ditt jobb tidigare. Jag kan inte påstå att det du håller på med är "ful-ridning"....en korrekt och tydlig anvisning snarare.

2014-11-04 @ 20:59:20
Postat av: Mikaela

Åh vad jag skulle vilja rida för dig! <3
Älskar ditt tänk och har alltid gjort! ^^

2014-11-04 @ 22:21:24
Postat av: ida

Äh fu fan va du e brau....

Sen kan varje människa spela dessa ord i sitt huvud och se dig slita till så det blöder, Sparka på så ett revben går av... Jag har samma filosofi. Ibland måste man vara lite tydligare då man själv inte har känslan att förfina hjälpen.?

2014-11-05 @ 16:29:20
URL: http://www.stallcourage.blogspot.se
Postat av: Rebecka

Mer sådana inlägg! :D

2014-11-07 @ 07:50:24
URL: http://rebeckabinkle.blogg.se
Postat av: Anna

Grymt inlägg! Kan du inte skriva hur man kan lägga upp ett träningspass?

2014-11-14 @ 11:15:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0