OOOOCH

Och!!!!!

Jag vill ifrågasätta mycket allmänt tänk kring ridning och träning. Åter igen till att du ska rida din häst med myyyycket ben och myyyycket stöd i handen, varför? Hästar svarar och reagerar på obehag, vikter/tryck är obehag och det är så vi tränar våra djur, varför inte göra det med så lite obehag som möjligt? 

Jag snackar inte om tävling nu, utan om träning och förberedelse för att få en häst som kan prestera på tävling. Jag ill att dom lyssnar på små hjälper, att dom är känsliga och mjuka och lydiga. Men för så lite jobb som möjligt, så lite fysisk ansträngning som möjligt. Förstår inte varför man ska skapa ett stort tryck om man kan göra samma jobb för ett litet.

Men, ju mindre hjälper de lyssnar på ju mer rutinerad ryttare krävs det självfallet. Har du en häst som kräver litemer ridning och lite tydligare hjälper så finns det större utrymme för felsteg uan att det händer så mycket dåligt. En känslig häst kräver mer precision. 

Därför tror jag att många tränare och ryttare aktar sig för att säga för mycket konstigt åt elever/allmänheten, just för att det finns så många som kan ta informationen och göra helt fel saker med den. Det är som att lägga makt i fel händer. 

Det är inte poängen med att jag skriver dethär, poängen är att förklara hur JAG gör det och hur jag vill att mina hästar fungerar.

Och när jag pratar om folk som INTE uttrycker sig som jag gör, så menar jag det med största respekt, dom har säkret vuxit upp och förstått att olika yttranden kan få konsekvenser, än är jag ung och dum och tar vara på det ett tag! Tröttnar nog på det förr eller senare, så blir ni bittra så återkom om något år eller två så ska ni se att jag lugnat ner mig, fniss.

 
Kommentarer
Postat av: elin

Vad är ditt tips för att få en försiktigare häst? Jag har haft typ rätt många slarviga riv dom senaste tävlingarna.. jag blir tokig haha! Vi nollade nästan varje start i våras men nu är min häst lite nonchalant mot hinderna, hon är en rätt hård och orädd häst som är väldigt modig och därav hon kan "tappa respekten" för hinderna. Vad är ditt råd och tips att tänka på och jobba med? Mvh Elin :)

2014-11-10 @ 19:16:13
Postat av: HB


Jag vill bara bekräfta att du har helt rätt men sanningen måste användas klokt för hästarnas bästa. För att kunna korrektionsrida eller fulrida så måste man först lära sig att rida och då menar jag RIDA samt förstå hästarna och det gör du. Du har så fantastiskt rätt i att det är bättre att säga till en gång ordentligt än 100 gånger lite mesigt framförallt för hästarnas bästa. MEN det kan gå åt helvete om en mindre rutinerad ryttare gör det, på riktigt, så är det! Fortsätt med dina tankar det behövs.

2014-11-11 @ 19:24:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0