Hjälptyglar

FIck en kommentar angående hjälptyglar och lite varför jag använder det och hur jag ser på saken osv.


Jag använder bara graman som hjälptygel, martingall på några hästar när jag tävlar men aldrig annars.

Graman använder jag nästan bara när jag hoppar hemma. Jag eftersträvar att mina hästar ska gå i form mellan hinder på tävling och att dom ska gå att påverka ända fram till hindret och direkt efter. Gramanen hjälper då till med att få en stadig form på dom så jag kan lägga det åt sidan. Jag har aldrig någonsin en spänd graman där jag drar in dom, utan den säger ifrån när dom vill komma ur form och hjälper till när dom inte orkar hålla ihop sig riktigt. 

Det som händer då är att jag mycket lättare kan fokusera på lydnad och att vara kall och lägga dom mer i botten och tvinga fram runda språng. På tävling vill du kunna komma långt ifrån och nära inpå ifall det kniper, därför är det bra att träna. Tävlingsrider aldrig någonsin hemma utan dom får hällre ta en bom på bekostnad av att dom går i rätt form. 

Sedan blir dom modiga av att våga gå i form ända fram och inte sträcka ut sig över alla småhinder, just att dom ska lära sig vänta och att dom klarar hindret ändå. Även jag blir modigare av det. Att få känslan av att kunna näst intill skritthoppa och att dom får upp spänsten i språnget ändå.

Jag ska hoppa Zwiggy lite imorgon på det viset, kan filma och lägga upp, hon är den som jag övat längst med detta.

Det enda undantaget jag har för gramanen det är på Totte, då vi helt enkelt kommit fram till att han blir mer avslappnad. Han går med helt glapp graman men rider flera gånger i veckan med det och det gör honom otroligt lugn och lösgjord. När jag tar bort gramanen så går det nästan ännu bättre, just för att han så länge haft ett konsekvent stöd av att det inte är någon idé att spänna sig och ta upp huvudet. 

Men får jag ett problem, så tar jag bort gramanen direkt och tar igenom problemet från grunden. Det är inte förrän jag har en lösgjord häst på vanligt tränsbett som jag sätter på gramanen, allt ska gå utan. 

Så bottom line, så kan man säga att jag allra mest har gramanen för teknikträning av min egen sits samt hästens språng och förmåga att vänta.

 
Kommentarer
Postat av: Mikaela

Bra inlägg!

Har alltid tyckt att du har ett bra tänk i din ridning ända sen jag började följa dig för typ 4 år sedan? Sjukt hur snabbt tiden går haha!
Drömmen är ju att kunna rida som dig nån gång i livet sen!

2014-09-03 @ 16:34:23
Postat av: Rebecka

Super bra svarat! Istället för att svara som alla andra bättre ryttare. Använder man hjälptygel kan man inte rida typ och sen ser men att dom använder det. Men nu förstå jag vad det kan vara bra till :-)

2014-09-04 @ 09:05:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0