Challebroder

Igår var Challe iväg på sin livs första utflykt. Han har aldrig ridits någon annanstans än i vårat ridhus och i vår skog, så varför inte köra allt på en gång tänkte vi, haha. Så vi åkte iväg på Markneträning, flera hästar, utomhusbana, traktorer och bilar som kör förbi på vägen precis bredvid, och en farlig Pether Markne som halva tiden trodde han var min 150häst Totte. Höga förväntningar, haha.

Men det gick SÅÅÅ bra, han var spänd och uppblåst i början men som mest så bockade han till i en sekund o sen var han snäll igen. Världens coolaste, duktigaste och bästaste 4åring. 

Han gjorde allt som de andra gjorde, flera kombinationer, linjer, korta svängar osv. SÅ duktig. 

På söndag ska han tävla 90cm på skogslotten!


"Blogga mer"

Jag försööööker!

Fick en fråga som undrade lite hur jag resonerar när jag letar häst osv.

Dethär är ju otorligt personligt och vad jag vill ha och hur jag ser på det, inget som passar alla eller är en bra idé över huvudtaget alltid, haha. Jag letar språng och känsla. För mig har stammen ingen betydelse alls, gångarterna har inga betydelser och ridningen har ingen betydelse. Det ska gå att jobba med den, den ska ha en vilja att lära och utvecklas, den ska vara mycket positiv och modig på hinder och den ska ha ett korrekt språng, den ska vara loss i ryggen och ha en bak som vänder upp över hindrena och släpper ut bakbenen. Frambenen är inte så nogrannt, lättare att träna upp.

Nu har jag inte letat häst själv på väldigt länge, sista hästen ajg köpte på annons var nog typ Fille faktiskt. För 5 år seedan haha. Seraton köpte vi pga min mamma som pratade med ägaren som vi känner i telefon, och mamma föreslog att dom skulel komma hit och visa honom. Haha. Och så vare med det!

Nathalie var ju ett byte mot min andra häst Rosa, så henne har jag inte hittat själv heller, dock provred jag henne några år tidigare men det har ju inte med saken o göra.

Jag är väldigt skeptisk och rak när jag letar häst. Jag vet precis vad jag vill ha och jag rider inte mer än ett par varv om jag inte tycker om den, det är det bästa. Man ska inte hålla på o hoppa runt på hästar och hoppa onödiga språng när man inte har någon avsikt att köpa eller vara intresserad.

Nåt jag vill poängtera är att man ska lyssna på ägaren när man provrider, eller förmedlaren. Ryttaren helt enkelt.

Oavsett hur olikt de rider eller hur "fel" de har, så har dom ju gjort så på den hästen under en tid och det är alltid bra att veta. När jag har visat hästar för folk så blir det så mycket bättre när dom får lite tips om hur han är van att ridas, samtidigt som jag säger att det är självklart att man ska anpassa hästen efter sigsjälv, men just nu är han riden såhär så det kommer fungera bäst för dig i grunden. 

Ta reda på så mycket som möjligt, det finns sällan onödig information. Allt är bra att veta.

Det var det. Ett onödigt inlägg med ingen direkt bra poäng. VARSÅGOOODAAA BLOOGGGNIIINGGGG YEA

 


Tävlingar

Hoppsanhejsan. 

Nu har jag först en helt tävlingsledig helg, men helgen efter det, (söndagen den 26e) så är det liten tävling med Annie på Skogslotten bara för o känna läget! Helgen efter det bär det av till Sundbyholm med Carro, Totte och Zwiggy. Totte ska gå 7-star touren som går i 150. Carro och Zwiggy går 140rundan. Kul! 

Sen tror jag det är en ledig helg, sen är det första helgen på NHS. Då går Zwiggy och Totte en 145 på torsdagne och Carro går 140. Sedan går Nathalie, Annie och Carmen (Toves häst) 130 resten av helgen ungefär. Helgen efter det är det SM då Carro, Totte och Zwiggy ska med. Så vi har lite att stå i, skitkul.

Jag jobbar mina hästar supermycket kondition och styrka nu bara. Håller dom mjukgjorda och resten är fysisk träning. Fokuserar mer på det detta år då jag tyckte att det brast för mig förra året, mina hästar var för trötta sista dagen och det ska inte hända i år igen.

Kul med ny fokus!

 

Bra Belgien!

VIll tillägga lite på mitt senaste inlägg. För när jag läser det så är det något som inte riktigt känns rätt med det. Det låter lite som att jag vill få folk att dra och slita hästarna i munnarna, att börja med massa konstiga saker. Det är inte riktigt grejen. Jag får ta och överdriva lite när jag skriver för annars blir det liksom inga inlägg. Med överdriva menar jag att istället för att säga att man ska dra bak axlarna lite extra och räta up sig, så säger jag ta en ordentlig förhållning. Kontraster typ.

MEN. En grej som var väldigt tydlig i Belgien, när man står och tittar på en framhoppning eller på själva banorna, så är det de få DÅLIGA ryttare som sticker ut. I Sverige så är det de få BRA ryttarna som syns. 

Jag talar självklart väldigt generellt, men det är en helt otrolig skillnad. Det är ett fåtal ryttare som rider märkligt eller eget eller rent av illa när man kollar från tävlingen i Zangersheide, medans i Sverige så är det så jäkla mycket katastrofridning även i 140-145 klasser så dom man noterar är dom som faktiskt rider väl och gör det bra.

Samtidigt, tittar man igenom de 125-130 klasser som var i Zangersheide, så skulle i princip samtliga hästar som startade, räknas som 140-150 hästar i Sverige. Vilken skillnad det är på kvalitet och materialet. 

I sverige tycker jag vi är väldigt duktiga på att få ut det mesta av våra "dåliga" hästar. Haha. De hästar som hos oss generellt går 140klasser skulle inte klara sig utomlands. Vi lyckas sparka runt dom lite över sin kapacitet. 

Jag pratar såklart väldigt allmänt, men det var en väldigt stark uppfattning man fick av att stå o titta. Jag hoppade fram med Marco Kutcher vid flera tillfällen, vilken skicklig ryttare han är, MEN, nästan alla andra killar på plats rider likadant. Inte med samma kvalitet och små finesser eller fina hästar, men nästan ALLA har grundsitsen, grundkänslan och SAAAAMTLIGAAAAA hästar på hela förbannade området förutom typ sammanlagt ett 10tal räknat på 900hästar, GÅR I FORM. HELA TIDEN. Det är den ABSOLUT största skillnaden. Alla hästar är lydiga och är dom inte det så ser det ändå jättebra ut. 

Jag har ingen direkt poäng med detta. Men det är en sån himla skillnad! Jag är verkligen en fulridare bland alla startande där i Zangersheide. Kul att se! Första gången jag orkade kolla igenom en hel klass typ i mitt liv, tycker det är så fruktansvärt tråkigt och bittert vanligtvis. 

 


Försök, ändra, utveckla och väx

Hejhopp. Har bivit lite halvbitter igen. (Nångång ska jag skriva ett o-bittert inlägg jag lovar).

MEN jag ska försöka vända det till något mer positivt. Försöka. Däremot är detta ett inlägg som är lite grövre, och inte så speciellt lugnt och harmoniskt. 


 
FOLK, folk. Upprepade gånger under mina två veckor i Belgien så har jag stött på folk och åsikter som menar på att dom/deras barn gör rätt, hela tiden, och att hästen river ändå. Det är helt enkelt hästen som ska anpassa sig efter ryttaren för den vill inte ändra något.

Jag har SÅ mycket dumt att säga om det men jag ska FÖRSÖÖÖÖÖKAAAAAAAAAAAA!!!!!!! att säga något bra. Så jag tänkte fokusera på vad jag tycker gör en bra ryttare. Eller, en av sakerna. En ryttare måste vara mångsidig. Jag tycker att en bra och duktig ryttare kan rida flera hästar på stora uppgifter. Inte bara en. En duktig ryttare ska kunna få fram flera bra hästar och hålla dom på en hög nivå. Inte minst sitta upp på flera hästar på raken och göra samma svåra uppgift med alla, trots att en är superkänslig, en är seg, en behöver stöd i handen innan hinder och en behöver frihet i munnen. Man ska reda ut det. 

Självklart, gör man sitt jobb bra och rätt så har man nog lyckats få hästarna som man vill ha dom, anpassade efter en själv, men det kan INTE vara en anledning till varför dom river. "Den har inte anpassat sig". "Jag tänker inte ändra nåt". 

Jag kan köpa det som träningsupplägg till en MYCKET BEGRÄNSAD gräns. Att du ska vara konsekvent om du gör något du tror på och vet kommer funka efter ett tag, så är det ju bara att under upprepad träning göra om och göra rätt så hästen lär sig. Det är helt rätt, jag jobbar mycket så. DÄREMOT så kan ju du som ryttare alltid göra saker bättre. Du kanske inte sitter på en stjärna som hoppar 160banor när du bara sitter i fin sits och hälen är nere och tummarna upp och du lägger den lagom på hindrena. 

Din häst kanske behöver en extra förhållning innan varje hinder, en ytterst diskret förhållning som är mer i form av att du rätar upp dig något extra innan hinder. Din häst kanske behöver att du lättar helt från handen sista galoppsprånget. Eller att du inte alls gör det. "Behöver" är fel ord förresten, men för att få ut det MESTA av din häst så kanska det behövs. För att göra 150resultat på en annars 130-140 häst. 


Jag vill ta Zwiggy som ett mycket bra exempel. När jag rider henne hemma, så ska hon prompt gå i form, hon ska vara mjuk, låg, avslappnad och lydig. Hoppar jag hinder så sitter jag mjukt still och  bara låter henne hoppa själv, med ben som stöd. Hon har begränsad kapacitet, hon kommer nog inte gå mer än 150. Hon gör sig bäst i 140klasser. 

MEN. Jag får fulrida henne lite på tävling, jag sätter mer tryck i henne än vad som egentligen behövs för en bra grundgalopp, peppar igång henne lite, och innan hinder så har jag ordentligt med stöd i handen och sitter upp ordentligt och trycker till med benen i avstamp. Det har fått henne att prestera över sin naturliga "talang". Och det har vi vunnit mycket pengar på och det gör henne till en fantastisk speedhäst som vinner mycket.

När jag tränar henne för Markne så har jag ofta hört att "du gör inget fel, hästen får ta på sig det nedslaget" och så må vara, jag sitter fint och stilla och mjuknar i handen till hindret, och en bom faller. Jag gör inget fel och det är en ridning som man absolut inte vill ta bort, snarare uppmuntra, MEN för att få den hästen att prestera sitt yttersta så är det inte en vinnande taktik. 

Jag ÄLSKAR tänket att man ska finna lugn och harmoni i all som har med ridning o göra. Jag ogillar verkligen slit och drag, MEN. Det är en sport och jag vill bara göra en poäng att man måste väl förfan kunna anpassa sig som ryttare. Kan man inte det så måste man öppna sig för tanken att det är dags att utvecklas. Man kommer inte från botten till toppen genom att bara göra en sak för att det kanske funkade bra på EN häst. 

När en ryttare kommer ut från banan, hör jag den hellre säga "aa detdär blev ju skit, men jag var tvungen o prova för det funkade inte lysande som jag gjorde innan" än att " aa den rev ett o sen fortsatte jag likadant och rev ett till ändå". 

MEN, kom ihåg: Älska din häst, respektera din häst och lär dig att det är ditt fel och ditt ansvar vad som än händer. 

 


Dåligt internet

 
 
hej. Har otroligt svag och begränsad åtkomst till internet, helt omöjligt att blogga tyvärr.
 
Carro hoppade mig iaf ur sadeln 125banan igenom, zwiggy köndes jättefon med ett pet i 135 och totte rev tre men hoppade bra i 140. Örnörn.
 
Uppdaterar jättebra på instagram!!!!!! Saknar min pojkvän tho.
 
RSS 2.0