Försök, ändra, utveckla och väx

Hejhopp. Har bivit lite halvbitter igen. (Nångång ska jag skriva ett o-bittert inlägg jag lovar).

MEN jag ska försöka vända det till något mer positivt. Försöka. Däremot är detta ett inlägg som är lite grövre, och inte så speciellt lugnt och harmoniskt. 


 
FOLK, folk. Upprepade gånger under mina två veckor i Belgien så har jag stött på folk och åsikter som menar på att dom/deras barn gör rätt, hela tiden, och att hästen river ändå. Det är helt enkelt hästen som ska anpassa sig efter ryttaren för den vill inte ändra något.

Jag har SÅ mycket dumt att säga om det men jag ska FÖRSÖÖÖÖÖKAAAAAAAAAAAA!!!!!!! att säga något bra. Så jag tänkte fokusera på vad jag tycker gör en bra ryttare. Eller, en av sakerna. En ryttare måste vara mångsidig. Jag tycker att en bra och duktig ryttare kan rida flera hästar på stora uppgifter. Inte bara en. En duktig ryttare ska kunna få fram flera bra hästar och hålla dom på en hög nivå. Inte minst sitta upp på flera hästar på raken och göra samma svåra uppgift med alla, trots att en är superkänslig, en är seg, en behöver stöd i handen innan hinder och en behöver frihet i munnen. Man ska reda ut det. 

Självklart, gör man sitt jobb bra och rätt så har man nog lyckats få hästarna som man vill ha dom, anpassade efter en själv, men det kan INTE vara en anledning till varför dom river. "Den har inte anpassat sig". "Jag tänker inte ändra nåt". 

Jag kan köpa det som träningsupplägg till en MYCKET BEGRÄNSAD gräns. Att du ska vara konsekvent om du gör något du tror på och vet kommer funka efter ett tag, så är det ju bara att under upprepad träning göra om och göra rätt så hästen lär sig. Det är helt rätt, jag jobbar mycket så. DÄREMOT så kan ju du som ryttare alltid göra saker bättre. Du kanske inte sitter på en stjärna som hoppar 160banor när du bara sitter i fin sits och hälen är nere och tummarna upp och du lägger den lagom på hindrena. 

Din häst kanske behöver en extra förhållning innan varje hinder, en ytterst diskret förhållning som är mer i form av att du rätar upp dig något extra innan hinder. Din häst kanske behöver att du lättar helt från handen sista galoppsprånget. Eller att du inte alls gör det. "Behöver" är fel ord förresten, men för att få ut det MESTA av din häst så kanska det behövs. För att göra 150resultat på en annars 130-140 häst. 


Jag vill ta Zwiggy som ett mycket bra exempel. När jag rider henne hemma, så ska hon prompt gå i form, hon ska vara mjuk, låg, avslappnad och lydig. Hoppar jag hinder så sitter jag mjukt still och  bara låter henne hoppa själv, med ben som stöd. Hon har begränsad kapacitet, hon kommer nog inte gå mer än 150. Hon gör sig bäst i 140klasser. 

MEN. Jag får fulrida henne lite på tävling, jag sätter mer tryck i henne än vad som egentligen behövs för en bra grundgalopp, peppar igång henne lite, och innan hinder så har jag ordentligt med stöd i handen och sitter upp ordentligt och trycker till med benen i avstamp. Det har fått henne att prestera över sin naturliga "talang". Och det har vi vunnit mycket pengar på och det gör henne till en fantastisk speedhäst som vinner mycket.

När jag tränar henne för Markne så har jag ofta hört att "du gör inget fel, hästen får ta på sig det nedslaget" och så må vara, jag sitter fint och stilla och mjuknar i handen till hindret, och en bom faller. Jag gör inget fel och det är en ridning som man absolut inte vill ta bort, snarare uppmuntra, MEN för att få den hästen att prestera sitt yttersta så är det inte en vinnande taktik. 

Jag ÄLSKAR tänket att man ska finna lugn och harmoni i all som har med ridning o göra. Jag ogillar verkligen slit och drag, MEN. Det är en sport och jag vill bara göra en poäng att man måste väl förfan kunna anpassa sig som ryttare. Kan man inte det så måste man öppna sig för tanken att det är dags att utvecklas. Man kommer inte från botten till toppen genom att bara göra en sak för att det kanske funkade bra på EN häst. 

När en ryttare kommer ut från banan, hör jag den hellre säga "aa detdär blev ju skit, men jag var tvungen o prova för det funkade inte lysande som jag gjorde innan" än att " aa den rev ett o sen fortsatte jag likadant och rev ett till ändå". 

MEN, kom ihåg: Älska din häst, respektera din häst och lär dig att det är ditt fel och ditt ansvar vad som än händer. 

 


Kommentarer
Postat av: erikabergqvist.se

Ååååå gud ååå gud! Bäst typ.

"fin sits och hälen är nere och tummarna upp och du lägger den lagom på hindrena." När jag läste den här meningen dog jag av skratt! Jag tänker på en viss ryttare......

2015-04-13 @ 17:26:07
URL: http://erikabergqvist.se/
Postat av: Marie

#Cornelia for fucking president! Sån jäkla förebild är du, bäst!!

2015-04-14 @ 06:47:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0