Klarspråk


Det vanligaste tänket när det kommer till ridning, sådär rent allmänt, är att ha hästen på yttertygeln. Rida den till ett bestämt stöd på ytter alternativt båda tyglarna., Det är vanligt att vilja ha "mer stöd" i handen med hjälp av mer ben. Hårdare och tydligare hjälper med andra ord. 

Själv vill jag ha en känslig häst, nu pratar vi helt enkelt om vardagsridningen, vilket är grunden till en fungerande tävlingshäst. En häst som inte behöver köttarpass varje dag från min sida, tänk er lite westerntänk. Många vet säkert hur lyhörda och känsliga dom är. 

Så jag har lite svårt att köpa varför du nödvändigtvis ska ha MER stöd och mer tryck, om du har en fungerande häst som bär sig själv. Jag har en häst som lyssnar på mig i alla situationer, som kan öka upp till stora språng och gå otroligt samlad, utan att jag gör mer än ändrar min vikt och eventuellt ökar stödet med skänklarna så den förstår att den ska bära sig. Den är försiktig på hinder och river aldrig. Den kan få in precis hur många galoppsprång du vill mellan två hinder, utan att hoppa sämre eller bli olydig. Men du har inget "ärligt stöd på handen", den går något bakom lod. Jag kan absolut få fram näsan på den och jag drar verkligen inte in den, men den går gärna där. Vad gör då det, undrar jag. 

Ridning handlar enligt mig om kommunikation. Man ska tala varandras språk. Den jämförelsen går att ta ganska långt. 

En unghäst tillexempel. Du måste först och främst tala rätt språk. Dvs typ inte sitta bakochfram i sadeln och veta att drar du i höger tygel så ska den inte gå åt vänster osv. Men en unghäst har inte lärt sig alla ord, än mindre lärt sig tala flytande. Du måste börja ord för ord. Höger. Vänster. Du får vara lugn och konsekvent, ibland kanske tillochmed höja din röst något. Upprepa orden. Låt de sjunka in. Börja sakta men säkert ge dig på hela meningar, kanske ett helt varv plus en volt. Kanske två bommar i rad. 

Det jag menar är att kommunikation är vad det går ut på. En häst som förstår vad du vill försöker oftast göra det. Du kanske behöver upprepa dig ibland eller gå in och bokstavera ett ord då och då. Men tänk dig att ni talar flytande, ni avslutar varandras meningar. Det är väl målet, att ni ska beté er som ett gift par. Det är vad jag vill med mina hästar iaf. Jag vill förstå dom och jag vill försöka göra mig förstådd.

Men det finns många språk. Själv talar jag inte unghästarnas språk lika bra som jag talar en komplicerad häst som kräver det lilla extra för att förstå. Jag är bra på att förklara för hästar vad jag menar, även förklara varför jag har rätt och varför det är bekvämt att göra på mitt sätt. Jag kan även förklara för hästen hur den ska prestera på ett bra sätt, utveckla hoppteknik osv. 

Jag vill inte skrika på min häst på ett utländskt språk och förvänta mig att den gör vad jag vill. Jag vill inte skrika i dess öra tills hästen får tinitus/blir döv. 

Vart dethär med mycket och hårt stöd kommer in i bilden är lite svårt att förklara, men jag har lite svårt att förstå vitsen. Det är som att vilja ha en högljudd konversation. Jag föredrar att prata med min "inomhusröst". Om min häst förstår mig och gör allt jag ber om när vi talar mjukt med varandra, trots att den går lite in med näsan eller inte tar fullt stöd i handen, så ser jag ingen anledning till varför vi ska börja skrika på varandra.

Jag vill betona att jag verkligen inte är den som sitter o väntar på att hästen ska göra något av sig själv bara sådär, än mindre är jag mesig. Lyssnar den inte så är jag bestämd och kan ta i för att få igenom mina hjälper, men jag är mycket snabb på att direkt lätta på hjälperna igen för att se om det kanske fungerar med inomhusrösten denna gång. Give and take baby. 


Åh jag kan ta dethär så himla långt men jag är rädd att det bara blir rörigare och rörigare. Tycker ni det låter vettigt? Framförallt, förstår ni hur jag menar? Kan dra dethär längre och mer invecklat men behöver respons på detta först, haha.

Ni följer väl Corneliarylen på instagram förresten?

 Återhämtning

Shit. Jag festar inte så ofta, inte speciellt hårt iaf, men när jag kör full out så gör jag det lite väl ordentligt. Jag har så mycket som jag inte borde gjort under lördagen haha. Men för att inte vända dehär till någon fjortisblogg (lol som om de inte redan är det) så byter vi ämne till Le Hästar!

Just nu är jag krigsskadad. Jag kaaaanske kan ha gått in i en trappa, ramlat x antal gånger och hamnat en del på knä. POÄNGEN är att det har stört ridningen mycket under söndagen och under dagen, bortsett från de yttre blåmärket och svullnaden så är det något inuti vänster knä som knivhugger varje gång jag med vikt på det vrider det lite. Kan alltså bara gå rakt fram vilket är ganska spännande i sig, men ridnignen är knepig med. Det går, det gör det, men jag känner mig obalanserad och lägger olika mycket vikt i stigbyglarna osv. Inte helt hundra. Men har ridit de viktigare hästarna, Räkan, Carro och Zwiggy.

Zwiggy har känts jättefin, framförallt idag, hon skulle följt med på Markneträningen i morgon men den blev inställd. Skönt på grund av knäet ändå. Carro känns inte alls bra faktiskt. Hon har varit jätteknepig sen förra träningen. Hon släpper bakbenen och knäpper in näsan och är stark och spänd. Usch, får jobba på. Räkan är en räka, nuff said.

Kommande helg är det träning på "hemmaplan" (vikbolandets RF) för Arnold Assarsson. Han är för mig helt obekant när det kommer till träning, tävlat mycket samtidigt som honom och sett honom rida en hel del och så pass mycket vet jag om honom att det är en mycket duktig ryttare. Men vad han har för upplägg och tänk är jag inte lika insatt i, så det ska bli spännande, framförallt då jag ska ha med Carro, som inte riktigt klickar med Markne just nu iaf.

Kanske tar Zwiggy på söndagen, nog för att hon är fin hemma men hon är helt jävla vild, hon slängde nästan av mig igår, hon brukar vara tittig och slänga sig undan ganska regält för saker, men igår började hon med nåt typ stort luftsprång i kombination med att hon slängde sig för en sak intill väggen, flera gånger och utbröt sedan i stora hopp, så för första gången på 4-5 år så fick jag ha ett spö på bogen på henne. Sen slutade hon faktiskt helt, det har inte gått att ha spö i närheten av henne, men nu tog hon att jag la till det på bogen en gång och sen släppte det, så det var skönt. Poängen var att hon skulle behöva komma iväg och hoppa av sig lite någon annan stans än hemma. Men vi får se, vill inte att stackars Arnold ska utsättas för Zwiggy i onödan.

Åja, sov visserligen 12 timmar inatt men slocknar snart igen. Vill by the way att ni ska veta att jag har världens bästa pojkvän, trots att han är lite slemmig, fniss. Gonatt!

 

Rullar på fint!

Hej igen!

Tycker de är så roligt med era kommentarer, trots att jag har så få läsare så är det så mycket vettigt som sägs i kommentarerna, blir så glad! 

Idag har Samtliga hästar förutom Challe jobbats med. Sussa kände igenom Totte idag igen då han var "otämjbar" igår. Haha. 

I ridhuset har jag bra övningar ståendes, lite inspiration från Markneträningen i tisdadgs. Det är övningar som tvingar fram lydnad på rakt spår mellan hinder, du ska kunna hoppa in på första hindret, räta upp dig och få tillbaka din häst efter landningen för att få den rund och mjuk och lätt kunna sitta still fram till nästa hinder. 

Du ska alltså arbeta dig ifrån en stretig häst, vilket enligt mig är bland det svåraste som finns på rakt spår mellan hinder, finns få utvägar att lösa det på så man måste helt enkelt öva och ha en lydig, lyhörd häst. 

Detta gäller dock inte räkan. Räkan hoppade igenom allting men med ett galoppsprång mindre än det är menat, och då är hon ändå den minsta hästen i stallet med sina knappa 162 cm i mankhöjd, suck. Men vi tar henne för vad hon är, hon är ett sto som man får klappa medhårs, vill hon gå på 5 istället för 6 och ändå hoppar bra utan o riva så får hon väl göra det sålänge det finns någon form av broms att ta till ändå.

Hon har inte rivit en bom och känns minst sagt pigg och fräsh, så jag får helt enkelt släppa min stolthet och mina principer sålänge hon hoppar och inte dödar någon. 

Zwiggy har varit över förväntan fin idag och känns lovande inför säsongen. Skickar nog med henne till Markne kommande tisdag, så får hon lufta sig bland folk. Enda stället jag kan ha med henne till då det är så pass rutinerade människor där som vet att man får hålla sig borta och ha lite respekt för henne.

Carro ska vi inte ens prata om, katastrofalt stark var hon idag, första passet efter markneträningen, hon var mycket starkare och olydigare utan att ens ta ett mer ärligt stöd i handen och hon var verkligen inte längre och lägre, bara starkare, mer ofokuserad och segare bakben. Nej, jag är ledsen men jag känner mig mycket övertygad om att jag gjort rätt hittils, fick kvitto på det idag. Det är en helt fantastisk häst ändå som verkligen försöker och kämpar och gör sitt bästa, vilket otroligt huvud, är helt blown away varje dag.

 

Videosvar!

Här kan ni ha't! Haha. Förstår att den är i längsta laget, men orkade inte göra om o göra rätt om jag ska vara ärlig. Så ni får ta det för vad det är!

Är det en kul grej? Iaf om den blir kortare? Ni får gärna kommentera vad ni tycker, kan återgå till bara text annars, eller slänga in en sånhär då och då kanske. Let me know!

Vill också be om ursäkt till dig som skrev att jag var awesome, vill bara säga tack än en gång och jag blir väldigt glad av sånt!

Delade åsikter

Hej igen!

Idag har samtliga hästar igång fått sig motion. Ina börjar sköta sig helt fantastiskt och gör mjuka övergångar trav-galopp i båda varven utan problem nu utan o bli speciellt stark, på vanligt bett. Babysteps! 

Carro var iväg och hopptränade för Markne. Jag vet inte vad det är men Markne och jag är inte riktigt p samma plan när det kommer till Carros träning. Vi är det i grund och botten, men jag håller inte med om hans teori om hur det ska utföras. Carro blir lätt lite gunghästig, dvs långsam i benen och drar lätt in näsan i bogen. Dock tar hon ärligt stöd på yttertygeln så sålänge jag jobbar på det och kan få fram ett stöd så tycker jag inte det är ett problem.


Hon är så fruktansvärt lydig och  OTROLIGT mjuk i hand och för alla hjälper, oavsett hur stora hindrena blir så går hon fint i form och är lyhörd och du kan bara lägga om benen för att få ett bra språng på 140+ hinder, och jag tycker om att ha det så. Markne vill att benen ska rappa på mer och att hon ska gå i högre form med näsan framåt och ta stöd. Jag tycker det är en bra tanke, jag VILL att hästens ben ska agera lite kvickare när jag ber om det och att det ska gå lättare att få fram näsan, det jobbar jag på. Men det gick lite överstyr idag.

Jag fick dundra fram henne jättemycket så hon blev stark i munnen och hon började faktiskt hoppa jättedåligt. Så jag måste tyvärr gå emot min fantastiska tränares tänk just nu. Det känns lite sådär. Däremot känner jag mig så pass trygg i migsjälv och min häst att vi redde ut det på hans sätt idag, men jag håller mig till hur det har fungerat tidigare. Det är ändå viktigt att överlägga hur han tänker och varför. Det har han såklart varit noga med att förklara för mig, och jag förstår hur han menar, jag håller bara inte riktigt med. Carro är 180 hög och jag vill verkligen inte att hon ska bli mer häst att rida. Sålänge hon är lörgjord, lydig, mjuk och stark och inte blir slarvig på hinder eller långsam i språnget, så ser jag ingen anledning att ändra på det. Hon har itne rivit en bom på hela året (höhö, på väldigt länge iaf!) och är en fröjd att rida varje dag. 

så det känns lite tråkigt att jag måste ta den diskussionen med honom ifall jag tar med henne dit igen, eller det känns tråkigt att förklara att man vill göra på ett eget sätt. Jag vill ju göra på hans sätt för det har alltid fungerat. Men jag tar helt enkelt med mig basic-tänket han förmedlat och lägger in det i den mängd som jag känner fungerar för mig och Carro! 

Det är en sådan fantastisk häst ändå. VI ändrade runt mycket idag med hela ridningen och allt vi övat på gick liksom bort (inte allt, haha) och hon bara tar det och anpassar sig och gör sitt bästa och fortsätter att hoppa fint, även om det inte alls var lika bra idag. Det är en fantastiskt fin häst. Man ska inte säga för mycket, men jag tror det är den bästa som någonsin stått i vårat stall!
 

Frågestund!

Jag tänkte, att, nog för att jag brukar svara på era frågor, så brukar jag inte göra det i filmformat. Tänkte ändra på det denhär gången!

Vi drar en vanlig frågestund, så ser jag till att svara på samtliga frågor imorgon/övermorgon så det kommer upp senare i veckan! Det är mest i underhållningssyfte och för er som undrar lite mer vem jag är eller hur jag låter. Jag låter inte vackert men jag är ganska rolig. 

Så ni är välkomna att fråga allt mellan himmel och jord här nedanför! :)

 

Dags igen!

Hej. Jag VET att jag bloggar dåligt. Haft lite halvdant med lust till bloggandet. Men igår fick jag skäll av min käre far som sa att jag borde blogga. Och vad gör man inte liksom.

So here I am. Updating your curious ass.

Livet flyter svinbra to be honest, Zwiggy känns helt fantastisk TROTS att hon inte gått i skogen på säkert 3 veckor. Har hellre en frisk uttråkad häst än en halt glad häst. Hon har tyvärr fått hålla sig inomhus pga underlaget ute. Vilket har tvingat mig till mer varierad träning så det har varit roligt ändå. Hon är lydig och mjuk och utvecklas hela tiden.

Carro har kännts fin sen igångsättningen, dock har hon dragit in näsan lite väl i bogen så jag skickade Sussa på henne som sa att hon var helt avstängd bakom sadelläget, vilket jag förstått då hon liksom inte galopperat igenom sitt språng på senaste tiden, bara gått och kortat sig i halvhög form med näsan i bogen. Så jag red igenom henne i 3 dagar endast i trav och såg till att näsan var i backen och att hon fick länga ut travsteget ordentligt. Sakta och säkert har jag lagt in galopparbete i det och igår kändes hon KLOCKREN igen, med fina bakdelsvändningar i galopp och underbart travarbete över upphöjda bommar.


Min nyblivna 4åring Challe ska igång igen nu i veckan efter sin vintervila. Det ska bli spännande, han är inhoppad men jag har itne lagt ner något seriöst arbete på att befästa det. Så nu ska han igång en gång för alla och se hur han reagerar på att komma till nya ställen och hoppa lite låga klasser under våren.

Tanken med honom är att vi får helt enkelt se hur han sköter sig. Han ska säljas är planen, frågan är bara till vilket pris och hur fort. Han är den snällaste jag har i stallet och jag resonerar som så att när jag äntligen har en snäll häst så ska vi passa på att sälja den, oavsett hur bra han blir. Han har visat på fint språng med bra teknik och framförallt superbra inställning till hinder och arbete i allmänhet.

Så vi får följa honom och se hur allt går! :)

Jag lovar att återkomma med mer uppdatering och lite mer vardagliga texter inklusive "tips" och tänk och åsikter osv och you know all that shit that you don't like me for. ÄSCH jag är jättetrevlig!

Ni följer väl corneliarylen på instagram BY THE WAY? hope so.

 
RSS 2.0