Klarspråk


Det vanligaste tänket när det kommer till ridning, sådär rent allmänt, är att ha hästen på yttertygeln. Rida den till ett bestämt stöd på ytter alternativt båda tyglarna., Det är vanligt att vilja ha "mer stöd" i handen med hjälp av mer ben. Hårdare och tydligare hjälper med andra ord. 

Själv vill jag ha en känslig häst, nu pratar vi helt enkelt om vardagsridningen, vilket är grunden till en fungerande tävlingshäst. En häst som inte behöver köttarpass varje dag från min sida, tänk er lite westerntänk. Många vet säkert hur lyhörda och känsliga dom är. 

Så jag har lite svårt att köpa varför du nödvändigtvis ska ha MER stöd och mer tryck, om du har en fungerande häst som bär sig själv. Jag har en häst som lyssnar på mig i alla situationer, som kan öka upp till stora språng och gå otroligt samlad, utan att jag gör mer än ändrar min vikt och eventuellt ökar stödet med skänklarna så den förstår att den ska bära sig. Den är försiktig på hinder och river aldrig. Den kan få in precis hur många galoppsprång du vill mellan två hinder, utan att hoppa sämre eller bli olydig. Men du har inget "ärligt stöd på handen", den går något bakom lod. Jag kan absolut få fram näsan på den och jag drar verkligen inte in den, men den går gärna där. Vad gör då det, undrar jag. 

Ridning handlar enligt mig om kommunikation. Man ska tala varandras språk. Den jämförelsen går att ta ganska långt. 

En unghäst tillexempel. Du måste först och främst tala rätt språk. Dvs typ inte sitta bakochfram i sadeln och veta att drar du i höger tygel så ska den inte gå åt vänster osv. Men en unghäst har inte lärt sig alla ord, än mindre lärt sig tala flytande. Du måste börja ord för ord. Höger. Vänster. Du får vara lugn och konsekvent, ibland kanske tillochmed höja din röst något. Upprepa orden. Låt de sjunka in. Börja sakta men säkert ge dig på hela meningar, kanske ett helt varv plus en volt. Kanske två bommar i rad. 

Det jag menar är att kommunikation är vad det går ut på. En häst som förstår vad du vill försöker oftast göra det. Du kanske behöver upprepa dig ibland eller gå in och bokstavera ett ord då och då. Men tänk dig att ni talar flytande, ni avslutar varandras meningar. Det är väl målet, att ni ska beté er som ett gift par. Det är vad jag vill med mina hästar iaf. Jag vill förstå dom och jag vill försöka göra mig förstådd.

Men det finns många språk. Själv talar jag inte unghästarnas språk lika bra som jag talar en komplicerad häst som kräver det lilla extra för att förstå. Jag är bra på att förklara för hästar vad jag menar, även förklara varför jag har rätt och varför det är bekvämt att göra på mitt sätt. Jag kan även förklara för hästen hur den ska prestera på ett bra sätt, utveckla hoppteknik osv. 

Jag vill inte skrika på min häst på ett utländskt språk och förvänta mig att den gör vad jag vill. Jag vill inte skrika i dess öra tills hästen får tinitus/blir döv. 

Vart dethär med mycket och hårt stöd kommer in i bilden är lite svårt att förklara, men jag har lite svårt att förstå vitsen. Det är som att vilja ha en högljudd konversation. Jag föredrar att prata med min "inomhusröst". Om min häst förstår mig och gör allt jag ber om när vi talar mjukt med varandra, trots att den går lite in med näsan eller inte tar fullt stöd i handen, så ser jag ingen anledning till varför vi ska börja skrika på varandra.

Jag vill betona att jag verkligen inte är den som sitter o väntar på att hästen ska göra något av sig själv bara sådär, än mindre är jag mesig. Lyssnar den inte så är jag bestämd och kan ta i för att få igenom mina hjälper, men jag är mycket snabb på att direkt lätta på hjälperna igen för att se om det kanske fungerar med inomhusrösten denna gång. Give and take baby. 


Åh jag kan ta dethär så himla långt men jag är rädd att det bara blir rörigare och rörigare. Tycker ni det låter vettigt? Framförallt, förstår ni hur jag menar? Kan dra dethär längre och mer invecklat men behöver respons på detta först, haha.

Ni följer väl Corneliarylen på instagram förresten?

 Kommentarer
Postat av: Mikaela

Låter himla vettigt!
Älskar ditt tänk med hästar! En stor inspiration!

2015-01-29 @ 08:28:40
Postat av: Ellinor

Säger bara AMEN!!! Alltså, du är så bra. Har aldrig någonsin upplevt att någon annan än min tränare kan förmedla den här ridningen. Och du gör det i skrift!? Det är liksom så bra och jag vill läsa meeeer!!! Du anar inte vilken inspiration du gett mig och det här kommer jag ta till mig och hoppas att jag någon gång får min häst dit, till det du beskriver. Håller du träningar!? ;)
Så glad att du börjat blogga igen.. Följer dig slaviskt :)

2015-01-29 @ 09:53:33
Postat av: Jenny

Bra och intressant skrivet! 😃👌

2015-01-29 @ 11:55:57
URL: http://kristofferssonridsport.se
Postat av: b

wow! du är så jäkla smart....

2015-01-29 @ 16:40:21
Postat av: Robex Lundgren

fin bild

2015-01-29 @ 20:31:33
URL: http://ghgumman.blogg.se/
Postat av: tommy

fin bild =)

2015-01-29 @ 20:42:05
URL: http://investerasmart.blogg.se
Postat av: Annster

Fin häst :)

2015-01-30 @ 03:04:21
URL: http://annster.se
Postat av: Erika

Jag läser gärna mer om detta! Själv har jag alltid ridit lite så, men nu på senare tid börjat mickla med mer stöd i handen och den där yttertygeln. Det kan blir snurrigt i bollen att försöka ändra sin ridning. Men för mig blir det oftast att jag halkar tillbaka till "mitt" sätt och säkert även mina dåliga vanor... Tycker nog att ett visst stöd i handen känns tryggt när man hoppar, men i övrigt är mina hästar väldigt "lätta" och bär sig själva.
Har varit på samma tävlingar som dig och tycker att du är grym och jag vill rida som diiig juuue!!:)

2015-01-30 @ 09:19:54
Postat av: Ida

Så jädra bra skrivet.. Jag har lite ett tänk att min häst är en fotboll... Ju hårdare jag sparkar desto längre får jag springa för att hämta upp den. Små tekniska kickar är svåra med mycket bättre och lättare att tillhandahålla i framtiden. skruvar jag den får jag också räkna med att det är svårare att fånga. Att springa med bollen är inte så lätt men att ha den framför sig även om det ibland studsar måste jag behålla lugnet och inte sparka på ännu hårdare, Våga avvakta och sedan jobba med små lätta fötter. =). Det är nog lite samma som att jobba med lågt röst=)

2015-01-30 @ 10:33:04
URL: http://www.stallcourage%40icloud.com
Postat av: Maj

Gillar ditt sätt att rida, du liksom vill jobba med hästen, medan i dagens läge många endast vill att hästen skall jobba för dem. Det ska ju vara ömsesidigt, och inte göra saker så lätt som möjligt för ryttaren själv med att lägga starkare bett och vassare sporrar. Kör hårt, du är en inspiration! ps. har en unghäst som hoppar med lite tokig teknik, den kör sig alltid för nära hinder och hoppar liksom rakt upp i luften. Har du några tips på bra övningar jag kunde göra för att få honom att hoppa i en bättre båge?

2015-02-11 @ 20:43:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0