Krävande läsare

Haha. Hejhopp! Det är faktiskt ett gäng som säger åt mig o blogga. Fattar inte grejen, det är otroligt att folk fortfarande tittar in med förhoppningen att det kommit upp ett nytt inlägg. MEN MEN. Jag VET att jag inte kommer komma fram med bra inlägg on my own när jag är i Belgien. Däremot får ni ge förslag på vad ni vill att jag ska blogga om när det kommer till Belgienresan och alla tävlingar och allt pyssel det innebär. 

Jag kommer vara borta i två veckor och tävlar två helger med tre hästar.

Så, vad vill ni läsa om? För jag kommer ha tid, det vet jag. Men jag kommer inte ha någon inspiration. Så inspirera mikg så ska jag uttrycka mig roligt och sådär så en del blir arga på mig. Det är roligt. Är lite sugen på åsiktsinlägg igen precis som jag gjorde när jag var 14 och arg på livet. Nu är jag lite trevligare men har desto mer åsikter kring saker och ting. Så inspirera mig, så fixar jaaaag!

 

Belgien

Hej igen!


Ett lite uppdaterings-inlägg här. Den 31mars tidigt som attan bär det av mot Belgien. Zwiggy, Carro och Totte får hänga med! Vi åker till Helsingborg, till Danmark och sen till Belgien. Det är lite oklart exakt vilka klasser de ska gå, men planen är att Zwiggy ska gå ner ett steg i svårighetsgrad och mest gå 130-140klasser. 

Jag tror att Zwiggy kommer göra sig bäst där, 135-140 som speedhäst, men vem vet. Hon har visat några fina rundor i 150 under förra året och hon kanske kan bli stark där. Men just detta år har börjat för hårt för henne enligt mig, jag har inte kännt mig helt bekväm med att trycka ut henne på 145hoppningar direkt men vi har inte haft så mycket att välja på med tanke på årets konstiga tävlingsupplägg. Hon har iaf skött sig senaste tävlingen och ändå visat på bra inställning till höjd och hinder. Poängen är att nu ska hon få leka lite i Belgien och känna sig duktig.

Carro och Totte går lite högre, eller Carro går 130 och 140 kalsser med, men ska försöka nöta några 140 så hon får det i kroppen. Vi får se hur allt går helt enkelt.

Vi kommer vara där över två helger, dvs 2 veckor. Som TUR är så har jag världens bästa Tove med mig, annars vet jag inte om jag hade orkat gå med 3 hästar varje dag 4 gånger om dagen. Det ska iaf bli skitkul, komma ut utomhus och börja hoppa så tidigt på säsongen är guld värt. Vi skulle egentligen åkt till Arezzo men Belgien var ett närmre och smidigare alternativ då jag ändå inte tror jag kommer platsa som NM/EM kandidat i år. Men vem vet, presterar mina hästar bra nog så syns vi säkert ändå, i slutändan är det ändå resultat, form och häst som räknas. 

Om inte EM/NM så har vi ju OS nästa år! Det ska Carro gå tänkte jag. Bra plan va? Då höjer vi priset på henne något kanske.

Ni följer väl min isntagram? corneliarylen heter jag där!

 

Det är ditt förbannade ansvar och fel.

Jag blir så bitter. Det var en grej för ett tag som som fick mig att bli bitter. Det är alltid saker som får mig att bli bitter (jag är ganska bitter) men när folk visar upp sina tomma hjärnor på öppna medier så blir jag lite extra bitter.

Det handlar egentligen om att vi som ryttare suger. Haha. Simple as that. Dom stackars hästarna gör inte fel, det är inte svårare än så.


En häst krashar inte av sigsjälv, som vissa människor refererar till. En häst missbedömer inte avståndet och går omkull. Punkt. Du som ryttare lägger den fel.

Det är bara början, det finns så mycket som man skyller på hästarna som dom inte förtjänar.

Jag kan köpa, att ett litet skitpet, vi snackar någon centimeter för lågt eller liknande, kan man ta delat ansvar för, hästen kanske hade kunnat hoppa två cm högre. Men vafan, det är ändå ditt jobb. Däremot krashar, stopp, dumheter, rädslor, personligheter, egenheter, grova nedslag osv osv, det är ryttarens ansvar och fel.

En krash behöver jag väl knappt förklara. En häst försöker inte lägga sigsjälv fel. I värsta fall så galopperar den på framåt lyckligt ovetandes och du låter den hamna rakt i hindret. DU har inte hjälpt den få sina ben på rätt ställa. Ofta kan den trampa om, om den känner för att vara en bra "medmänniska" liksom, men går det till den gränsen att den brakar igenom hindret, då har du bara digsjälv att skylla.

Det gäller även om det är en unghäst, jag hoppar ju in Challe som är 4år och det flyger bommer hit och dit med jämna mellanrum för att vi hamnar mitt i hindrena. Han är grön, han går inte riktigt att reglera korrekt framåt och bakåt än, mitt jobb att lägga honom rätt är dels lite svårare, samt inte lika nödvändigt för en unghäst på 80cm höga hinder som "ska lära sig" att vara lite lyhörd och sköta sigsjälv. Men det är ju inte hästen som "missbedömer" avståndet när han hamnar mitt i hindrena, nej, nästa gång så lyssnar han istället på min förhållning/framåtdrift och vi kommer korrekt på hindret.

Stopp, kan bero på hundra miljarder saker. En normal, frisk häst som inte ställs inför uppgifter som den inte klarar av, den kommer att hoppa om den har förutsättningar att klara det. Punkt. Den kan ha ont = inte hästens fel. Den kan vara rädd = inte hästens fel. Den kan vara dum = den kan ha ont/vara rädd/på något sätt ha fått dåliga upplevelser= inte hästens fel. Du kan lägga den fel = det är hästens fel. Skämta bara, skärp er. 

Dumheter/Rädslor/personligheter och egenheter är inte heller hästens fel. Hästar är olika och personliga, den har inte valt att vara knepig till och från. Den har antingen kommit på att den slipper smärta på vissa sätt = inte hästens fel. Den kan gott och väl ha kommit på att den slipper arbeta om den gör på ett visst sätt, så som att sura ihop, stanna, osv osv. Det är inte hästens fel, det är ryttarens uppgift att bemöta detta beteende på rätt sätt och förklara att det är människan som är ledaren och arbetet ska ske tillsammans. DVS inte hästens fel. 

Det finns såklart hästar vars problem är befästa sedan lång tid tillbaka. Det är inte ditt fel, det är andra människors fel. Du må inte ha gjort någonting fel, men det är DITT ansvar och DIN skyldighet att bemöta detta problem som om du skapat det själv, det är INTE hästen det är fel på. Hästen försöker, jag lovar. På ett eller annat sätt. 

Tycker inte det finns några frågetecken kring detta ämne. Jag avskyr folk som skyller ifrån sig. Vi kan ta exemplet som när jag var i Scandinavium med Zwiggy och jag rev tre hinder i finalen. Hon blev livrädd för en kameraman samt ett hinder några meter innan ett hinder, så hon hoppade i sidled och min distans sabbades totalt. Det fanns ytterst lite jag hade kunnat göra i stunden, men det är ändå mitt jobb att förebygga detta och träna bort det. Jag skyller inte på hästen men jag var somsagt ganska maktlös i den situationen. Det är samma sak om en häst stannar for whatever reason, du kanske är maktlös i stunden (oftast inte) men det är ändå ditt jobb att åtgärda problemet, ELLER TA HJÄLP av någon som kan göra det åt dig/guida dig igenom det. 

Det är INTE hästens fel. NEJ. Ta hand om era hästar, älska dom och förstå dom. Ta god hand om dom och visa dom respekt. Gör dom till det bästa dom förtjänar och var jävligt ödmjuk när DU inte reder ut det. För det är DITT FEL.

Jag skriver detta med största respekt för dom som bemöter sina djur väl och med ödmjukhet. Dom förstår och försöker hjälpa och göra rätt, oavsett hur kapabla dom är så skyller dom inte ifrån sig. Dom som är på hobbynivå och VILL göra så bra dom kan. Dom som är på elitnivå och kämpar för att göra rätt. Ni som söker hjälp istället för att använda ilska, våld och arrogans. Jag tycker om er. 

 

Scandinavium

Hej igen. 

Nu är jag hemma från Göteborg horse show och hela Scandinavium-upplevelsen. Det har varit jättekul och lärorikt. Eller jättekul har det inte varit, men själva ridningen och arena-upplevelsen har varit skitbra!

Resultat:

I den första 140klassen var hon tvärlivsfarlig på framhoppningen, det var flera tv-skärmar längs med sidorna och hon skyggade så pass att vi krockade flera gånger, hon bara kastar sig snett bakåt. Men jag fick rida fram och tillbaka längs en långsida och hoppa fram på oxern längs med den sidan. Det var.. spännande. 

Men efter mycket om och men så kom vi in på banan och hon gjorde en superfin runda med ett nedslag. Det var ungefär samma visa dagen efter (också 140) men hon hoppade snäppet bättre än dagen innan. Ett onödigt nedslag bara.

Placerad i båda starterna iaf så det var kul!

Inför finalen (145) så var hon superduperspänd på framhopp, det var inte lika farligt men hon var liksom inte lika uppmärksam, och det blev myyyycket värre inne på banan och hon tittade på allt och fokuserade inte alls på mig.Hoppade fint 1-2-3 men innan fyran så skyggade hon för både hindret och kameramannen på sidan så  avståndet sabbades totalt och hon fick hoppa den stillastående, följdfel på 5an efter det då hon inte nådde fram. Sen hoppade hon jättefint men var allmänt stark och rörig så jag fick inte tillbaka henne till sista räcket så det rev hon med.

Men jag är så SJUKT nöjd över henne, min känsliga, livrädda töntiga häst har verkligen skött sig över förväntan, och efter katastrofhelgen i Bors så har hon hoppat jättefint och känslan är tillbaka.

Upplevelsen i sig har varit bra, jag och min pojkvän har bott på hotell och haft det asbra. Däremot har det anordnats aktiviteter för oss som kvalat dit vilket var ganska oseriöst och dåligt fixat. Jag AVSKYR verkligen att tvingas gå på saker, typ fyspass, föreläsningar, genomgångar, allt sånt trams. Jag tycker att det är fantastiskt att vi får chansen att uppleva att gå världscup-banor på plats och att få ställa frågor till Henrik VE, men att tvingas gå på sånt drar verkligen ner mig till botten. Blir otroligt störd av sådant. Så jag har tyvärr gått runt och varit orolig största delen av veckan för hur allt ska gå och om jag måste vara med och VART det ska vara osv osv. Det har angivits platser som inte följts och tider som ändrats och ingenting gjordes riktigt som det var sagt. Så det var lite tråkigt.


Jag tycker att antingen ska det göras riktigt ordentligt, eller så ska det vara valfritt. Det är somsagt världens jäkla chans att få vara med o gå banan, att uppmuntras att träna på gym och få gratis träning är väl superduper, men det ska hållas på just uppmuntrings-nivå, inga tvång. Att det var hårt fyspass dagen före finalen tyckte jag itne var så genomtänkt heller. Ska det hållas fyspass så ska det väl vara mer fokuserat på vad som behövs i ridningen, typ mage och rygg, benmusklerna rukar det itne vara något fel på.

JAJA. Det var inte synd om mig, det var bara jobbigt att gå runt och tänka på. Vi sov knappt något för det var fullt upp med o hålla tider och ändå lyckas ta hand om hästen, istället för o få köra sitt race och tänka på hur man ska prestera. Så jag är lite bitter men tackar alla inblandade så hjärtligt för chansen och goda avsikter. 

Nu är jag iaf hemma och vardagen fortsätter, ska försöka uppdatera er mer hädanefter.

 
RSS 2.0