Det är ditt förbannade ansvar och fel.

Jag blir så bitter. Det var en grej för ett tag som som fick mig att bli bitter. Det är alltid saker som får mig att bli bitter (jag är ganska bitter) men när folk visar upp sina tomma hjärnor på öppna medier så blir jag lite extra bitter.

Det handlar egentligen om att vi som ryttare suger. Haha. Simple as that. Dom stackars hästarna gör inte fel, det är inte svårare än så.


En häst krashar inte av sigsjälv, som vissa människor refererar till. En häst missbedömer inte avståndet och går omkull. Punkt. Du som ryttare lägger den fel.

Det är bara början, det finns så mycket som man skyller på hästarna som dom inte förtjänar.

Jag kan köpa, att ett litet skitpet, vi snackar någon centimeter för lågt eller liknande, kan man ta delat ansvar för, hästen kanske hade kunnat hoppa två cm högre. Men vafan, det är ändå ditt jobb. Däremot krashar, stopp, dumheter, rädslor, personligheter, egenheter, grova nedslag osv osv, det är ryttarens ansvar och fel.

En krash behöver jag väl knappt förklara. En häst försöker inte lägga sigsjälv fel. I värsta fall så galopperar den på framåt lyckligt ovetandes och du låter den hamna rakt i hindret. DU har inte hjälpt den få sina ben på rätt ställa. Ofta kan den trampa om, om den känner för att vara en bra "medmänniska" liksom, men går det till den gränsen att den brakar igenom hindret, då har du bara digsjälv att skylla.

Det gäller även om det är en unghäst, jag hoppar ju in Challe som är 4år och det flyger bommer hit och dit med jämna mellanrum för att vi hamnar mitt i hindrena. Han är grön, han går inte riktigt att reglera korrekt framåt och bakåt än, mitt jobb att lägga honom rätt är dels lite svårare, samt inte lika nödvändigt för en unghäst på 80cm höga hinder som "ska lära sig" att vara lite lyhörd och sköta sigsjälv. Men det är ju inte hästen som "missbedömer" avståndet när han hamnar mitt i hindrena, nej, nästa gång så lyssnar han istället på min förhållning/framåtdrift och vi kommer korrekt på hindret.

Stopp, kan bero på hundra miljarder saker. En normal, frisk häst som inte ställs inför uppgifter som den inte klarar av, den kommer att hoppa om den har förutsättningar att klara det. Punkt. Den kan ha ont = inte hästens fel. Den kan vara rädd = inte hästens fel. Den kan vara dum = den kan ha ont/vara rädd/på något sätt ha fått dåliga upplevelser= inte hästens fel. Du kan lägga den fel = det är hästens fel. Skämta bara, skärp er. 

Dumheter/Rädslor/personligheter och egenheter är inte heller hästens fel. Hästar är olika och personliga, den har inte valt att vara knepig till och från. Den har antingen kommit på att den slipper smärta på vissa sätt = inte hästens fel. Den kan gott och väl ha kommit på att den slipper arbeta om den gör på ett visst sätt, så som att sura ihop, stanna, osv osv. Det är inte hästens fel, det är ryttarens uppgift att bemöta detta beteende på rätt sätt och förklara att det är människan som är ledaren och arbetet ska ske tillsammans. DVS inte hästens fel. 

Det finns såklart hästar vars problem är befästa sedan lång tid tillbaka. Det är inte ditt fel, det är andra människors fel. Du må inte ha gjort någonting fel, men det är DITT ansvar och DIN skyldighet att bemöta detta problem som om du skapat det själv, det är INTE hästen det är fel på. Hästen försöker, jag lovar. På ett eller annat sätt. 

Tycker inte det finns några frågetecken kring detta ämne. Jag avskyr folk som skyller ifrån sig. Vi kan ta exemplet som när jag var i Scandinavium med Zwiggy och jag rev tre hinder i finalen. Hon blev livrädd för en kameraman samt ett hinder några meter innan ett hinder, så hon hoppade i sidled och min distans sabbades totalt. Det fanns ytterst lite jag hade kunnat göra i stunden, men det är ändå mitt jobb att förebygga detta och träna bort det. Jag skyller inte på hästen men jag var somsagt ganska maktlös i den situationen. Det är samma sak om en häst stannar for whatever reason, du kanske är maktlös i stunden (oftast inte) men det är ändå ditt jobb att åtgärda problemet, ELLER TA HJÄLP av någon som kan göra det åt dig/guida dig igenom det. 

Det är INTE hästens fel. NEJ. Ta hand om era hästar, älska dom och förstå dom. Ta god hand om dom och visa dom respekt. Gör dom till det bästa dom förtjänar och var jävligt ödmjuk när DU inte reder ut det. För det är DITT FEL.

Jag skriver detta med största respekt för dom som bemöter sina djur väl och med ödmjukhet. Dom förstår och försöker hjälpa och göra rätt, oavsett hur kapabla dom är så skyller dom inte ifrån sig. Dom som är på hobbynivå och VILL göra så bra dom kan. Dom som är på elitnivå och kämpar för att göra rätt. Ni som söker hjälp istället för att använda ilska, våld och arrogans. Jag tycker om er. 

 
Kommentarer
Postat av: Carolina

Alltså MY GOD jag älskar dig. älskar älskar älskar dig. Cornelia for fucking president!
Jag har sån sjuk respekt för dig och ditt sätt att framföra dig och dina hästar i den här sporten, är så glad att jag hittat din blogg och får ta del av dina lysande tankar.
Puss och kram och allt annat!

2015-03-17 @ 08:22:34
Postat av: Felicia

TACK, vi behöver mer av sådana som dig i den här sporten!

2015-03-17 @ 09:45:13
Postat av: Amanda & ridtravaren Lilleman

baam, där satt den!

2015-03-17 @ 10:50:21
URL: http://bagheeraomalley.blogg.se
Postat av: Elise

Så jäkla bra skrivet!!! No word needed 🙏🙏🙏

2015-03-17 @ 10:51:51
Postat av: Anonym

Riktigt bra skrivet! Håller med till fullo 🙌👏

2015-03-17 @ 10:54:02
Postat av: bella

yaaaaaas!!

2015-03-17 @ 11:13:20
Postat av: Anonym

Så sant som det bara kan bli!! 👊👍�

2015-03-17 @ 11:20:35
Postat av: Tess

Du är grym!

2015-03-17 @ 11:46:05
Postat av: isabella

Håller med helt och hållet. Skyll aldrig på hästen!!!

2015-03-17 @ 14:18:54
Postat av: jessica

Helt rätt! Bra skrivet! Finns stora bloggare som tyvärr skyller allt på hästen!

2015-03-17 @ 17:04:23
Postat av: Jossan

Så sant!

2015-03-17 @ 20:19:46
URL: http://morotenpeter.blogg.se
Postat av: tommy

intressant

2015-03-17 @ 20:28:01
URL: http://investerasmart.blogg.se
Postat av: Erika Palmqvist

👍

2015-03-17 @ 20:29:43
URL: http://ereeka.se/
Postat av: Mikaela

Riktigt bra inlägg!!

2015-03-17 @ 20:30:54
URL: http://orsin.blogg.se
Postat av: Sandra

Kunde inte sagt det bättre själv. Har ingenting att tillägga!

2015-03-17 @ 21:36:02
Postat av: Maja

Säger som tidigare personer, superbra inlägg! Fler vettigt folk till sporten!

2015-03-17 @ 23:37:46
Postat av: Juana

Helt underbart inlägg rakt ifrån hjärtat! Detta gjorde min dag! Genom att dela detta inlägg, så hoppas jag vi höjer volymen också! Verkligen på tiden att börja lyssna till kloka ord av klok hästmänniska. Tack!

2015-03-18 @ 09:34:12
Postat av: Helena Nygren

TACK - du är en förebild för sporten!
Du är så ung men visar både på klokhet, ödmjukhet och insikt som många inte får under en hel livstid.
Var stolt över dig själv, sporten behöver fler som du.

Svar: Tack så otroligt mycket. Vad glad jag blir! Stort tack!
Cornelia

2015-03-18 @ 15:26:32
Postat av: Mimmi

Det är för det första ett riktigt intressant inlägg och jag håller med dig fullt ut! Men, en tanke bara som slår mig, är det verkligen ALLTID ryttarens fel? Jag menar, man är ju alltid två i allt man utför med hästen. Sedan finns det verkligen inga dumma hästar? Kan inte hästar också som vissa av oss människor bara ha dumhet som personlighet? Är de alltid så oskyldiga bara för att de är djur?

Alltså jag tyckte bara att ditt inlägg var riktigt bra! Jag tycker att det skulle vara såååå intressant att höra vad du säger om dessa frågor. Jag tycker att det är ett roligt diskussions ämne men sedan är det frågor jag själv kan vela om i olika situationer, många andra också för den delen säkert :)

Svar: Jag vill nog påstå att det alltid är människans fel. Inte kanske ryttaren i stunden, som jag skriver på ett ställe. Jag har skrivit inlägget väldigt generellt och inte något "såhär ska du göra" eller liknande. Men jag trycker mycket på att det är ditt (som ryttare och människa) ANSVAR, inte alltid fel, men ansvar att inte göra det till hästens fel.
Vi behöver ju inte prata just dumheter, vi kan prata om bocksprången som unghästar gör tidigt i sin utbildning, nästan utan undantag så slår ju unghästen på ett språng här o där, det är ju ingens fel, det är ju hästens natur. Men det är inte hästens FEL och det är inte något man ska skälla på den för. Det är ryttaren och människans ansvar att bemöta detta och tillrättavisa hästen så den förstår hur den ska göra rätt nästa gång.

Men jag vill nog påstå att det inte finns dumma hästar. Det finns busiga hästar och den typen av häst kan nog eskalera betydligt lättare och gå snabbt från en busig häst till en dum häst, på grund av fel bemötande som skapar dåliga upplevelser som skapar problem och "dumma hästar". Låter det vettigt?

För precis som du säger, man är alltid två i allt med hästen, men du är ändå "ledaren", det är ditt jobb, ansvar och skyldighet att inte göra hästens goda avsikter (även om dom visas i ett bocksprång här och där av den pigga hästen) till ett problem liksom! Du kan inte lägga det ansvaret på hästen.

Tack för din kommentar, den var intressant och tänkvärd! :)
Cornelia

2015-03-18 @ 20:35:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0