Frågestunds-svar!

Fråga till din frågestund: du skrev typ att du aldrig har banhoppning på dina träningar. Varför? Jag gillar iof serier men hoppa bana är ju det man ska göra på tävling! Gillar din ridning asmycket!

Svar: Alltså, jag har aldrig en bana uppsatt utan fokus ligger på att du ska kunna rida din häst på marken, till hinder. Då har jag hellre olika övningar och svårare svängar och mestadels olika typer av åttvolter och evighetsövningar där du kan komma åt din häst, för att avsluta med några högre hinder i rad, oftast olika banor. Jag övar aldrig någonsin på banhoppning, ever. Jag övar på att kunna hoppa flera hinder i rad som aldrig någonsin skulle hända på tävling, i korrekt form och tempo, på tävlingshöjd. Fixar du det så är det jävligt enkelt att tävla vanlig bana helt plötsligt. Har sällan serier, det är mer för att hjälpa eleverna få upp höjden på hindrena lite mer. Tack!

Vad kostar de att ha en häst hos dig för full service o träning i en månad? Vad är ditt mål med din satsning? Vilken av dina hästar är roligast att rida varje dag?

Priset kan du höra av dig till mig på Facebook om så kan vi prata med där! :) Har inga direkta mål. Jag vill komma så långt som möjligt med så bra hästar som möjligt. Vart det tar mig beror helt på hur duktig jag är och kan bli och vad för hästmaterial jag lyckas inskaffa! Men ett mål är såklart OS, något år, helst innan jag blir 30 ;) Hmm, Zwiggy och Totte!

Hoppar du hästarna varje dag? Hur tror du dem håller då? 

Svarade på denhär direkt till dig också, tyckte den var rätt dumt formulerad så tar den väl här med. Nej, jag hoppar inte hästarna varje dag, och anledningen till att jag INTE hoppar hästarna varje dag är för att dom inte håller då. Ser inte problemet. Mina hästar håller finfint!

jag har en jättefin häst hoppar mer än väl och springer fint på tygeln MEN hon ä så seg jag rider mycket ute i natur konditionstränar viloperioder m.m! men har du ngt tips på hur man får igång hästen mer lyssna på skänkeln osv. jag är ingen person som tycker om att använda spö.. vore kul å se om du har ngt förslag tack på förhand// milla

Alltså det är ju jättesvårt att säga utan att ha sett er, haha. Måste nog få be om en film eller att du kommer hit med ditt problem. Men rent allmänt med sega hästar så brukar jag vilja få dom runt inner (såklart) så att yttertygeln kan vara väldigt lätt och man hittar drivning via innerskänkeln, den brukar vara mer ärlig och på så sätt blir det lättare att få fram dom. Dvs, prova att öka när du rider på en volt, ge beröm direkt när den ökar, och glid lite. Allt framåt är positivt så ge mycket beröm :)

Hur värmer du upp? Har du ngt system för det?

Jag värmer upp på rätt långa tyglar där hästen ska gå med näsan i backen och böja igenom sidorna ordentligt. Mycket stora volter där dom helt enkelt får tid på sig att släppa igenom, stora långa tygeltag, mycket galopp i uppvärmningen, lugn galopp alltså där dom ska vila på steget. Så jag har faktiskt ett system för det, gör nästan alltid likadant under uppvärmning! :)

Vilka hästar äger du just nu?

Seraton HB, Nathalie K, Zwiggy, Carina vd Zuuthoeve, Kommilfoo, Bazinga, Chini con Careme, Cureina! 

Tips vad man gör med en häst som är väldigt mötesskygg och blir väldigt upphetsad bland andra hästar?:)

Detdär är tyvärr inte riktigt mitt område, det var därför jag inte behöll den fantastiska hästen Bugatti A, som var väldigt mötesskygg. Men att försöka ställa hästen bort från andra hästen och på så sätt sätta fokus på ryttaren brukar väl vara basic. Det är övning och invänjning som gäller skulle jag tro :)

Tips på hur man gör för att få en ''långsam'' galopp med stora steg? Jag rider också via innertygeln oftast som du beskriver att du gör, men har svårt att få en bra galopp utan at hästen blir lång när jag trycker på, vill ha mer power! 
Hoppas du förstår!

Detta är också nästan helt omöjligt att hjälpa till med utan film eller liknande, haha. Har ju ingen aning om vid vilka tillfällen hästen blir lång eller så, tyvärr!

Hur tänker du när du rider och hoppar fram? Hur länge rider du? Hur mycket hoppar du? När börjar du hoppa osv

Ett basic hopp-pass går väl till som att jag rider fram som vanligt som jag skrev ovan, att hästen ska vara helt lugn och igenom kroppen och böjd och låg. Börjar hoppa fram när jag känner att hästen är varm och redo för mer ansträngning, kanske 15-20min? Sen beror det ju heeelt på vad man ska göra, jag hoppar väldigt sällan mina hästar bara för att hoppa, utan har oftast en tanke eller ett problem jag vill komma igenom då. Så jättesvårt att svara på, faktiskt. Då jag ibland hoppar 3 språng och är nöjd och ibland kan jag hoppa samma serie 15 gånger för att få igneom det jag vill.

Hur lägger du upp träningen kort/långsiktigt på både dina egna hästar och andras?

Det beror så himla mycket på. Mina hästar klättras och galopperas regelbundet och rids mycket i skog och mark, för att dom har jag oftast pli på på marken. Min tanke och mitt upplägg för egna hästar är att dom ska stärkas så himla mycket som möjligt och gå i skogen så ofta det går (4-5 gånger per vecka) men då med förutsättningen att dom är lydiga och genomridna. En tillridningshäst kommer ofta med ett problem så den går mer i ridhuset så jag kan ge bättre resultat genom att jobba mer på marken, minst 1-2 gånger per vecka får alla hästar oavsett gå ut i skogen iaf. Men träningen är baserad helt utifrån hur de känns på marken, har jag ett problem så kan jag ta igneom det under en vecka i sträck i ridhuset, för att lösa det. Om det behövs vill säga!

Favoritövningar för att stärka hästens avstamp dvs styrka i bakbenen? 
"Formtoppar" du dina hästar inför viktig tävling, hur ser upplägget isf ut? 
Vad är prio vid markarbete? Fin i mun, kvick för skänkeln, eftergiven i sidorna? 
Något speciellt tänk kring hållbar häst?

Favoritövningen är när hästen kan gå i en sådan galopp att den stärker sig själv, då kan man göra vad man vill istället, men studds, utöver det. Ja det gör jag! Men det är väldigt beroende på häst. Totte till exempel, som jag har riktigt bra pli på på marken, han får gå i skogen typ 5-6 dagar i sträck innan tävling, för att få igång honom lite och att han ska tycka livet är kul, Likaså Zwiggy. Carro och Nathalie rids ordentligt i ridhuset ca 5 dagar innan avfärd till tävling, typ 2-3 dagar i rad så jag vet precis vart jag har dom, men även dom går i skogen sista dagarna. Dom ska ju gå på banan och stå still i stall många dagar i rad under tävling så tycker det är viktigt att dom får komma ut lite!

Det första jag letar efter och vill ha när jag sätter mig upp på en häst, är att den ska mjukna för hjälperna, den ska acceptera bett och hand och böja sig för benen. Jag börjar inte med en ny gångart innan hästen är helt eftersläppt i skritt som jag vill ha den.  Nja, låt den vara häst! Utevistelse, klättring (!!!!) och att man vågar markarbeta på olika sätt, inte bara rakställd utan ser till att hästen lägger vikt på olika sidor osv, det tror jag stärker och ger en hållbar häst.

Skulle vara kul att se ett schema över hur du rider dina hästar, hur du lägger upp träning över en månad på olika hästar, beroende på ålder osv... Ganska mycket jobb att göra kanske, men är så nyfiken på ditt upplägg och system! 😄🙈 Du ser ut att ha så otroligt fina, välridna, välmående hästar som hoppar satan... Typ ⭐️👌🏼☺️

Har skrivit en del om det ovanför men kan göra ett inlägg helt baserat på detta framöver! :)

Kan du inte berätta hur du och Linus träffades? Var ni "på g" länge innan ni blev tillsammans?

Haha! Linus och jag är en rätt kul historia. Vi träffades via Badoo! Haha, eller han skrev en gång när jag var på Norrköping Horse Show, och det stod att vi var typ inom 1000m från varandra, han ba "nämen, du leder ju?!" (som jag såklart gjorde, red ju Zwiggy), haha och sen började vi prata. Jag trodde han var gay, ända tills vi träffades första gången, haha! Men ja, vi var "på g" rätt länge, den jävla playern. Men ända sen vi blev tillsammans så har det varit helt underbart, världens bästa man!

Hur får du hästen avslappnad?

Runt innerhjälperna. Jag har nog aldrig suttit på en häst som inte släppt efter åtminstone i skritt/trav och gått ner med näsan i marken.

 Hur går det för cureina?

 Hon är hos mina häxor just nu. Det gick inte att rida på henne tillslut, det kunde gå SÅ bra ett pass och jag trodde jag förstod allting, men nästa dag när jag gjorde likadant som det som funkade dagen innan, så bara sparkade hon så mycket hon orkade och kastade sig runt och var helgalen. Det gick alltså att lösa varje dag men det blev fr jobbigt att inte få något tillbaka för det arbete man la ner. Men jag ska prova att rida henne igen om någon vecka eller så så får vi se vad som händer!

 När får man träna för dig i gbg området? :)

 
 Haha, blir nog svårt. Har tyvärr ingen tid att åka så långt för att hålla träning. Men i framtiden kanske det går att få till, om det blir några stycken! :)


Vad söker du efter hos en häst?

Kapacitet och hinderhuvud. Det är egentligen det som spelar roll, jag vill se att den inte kravlar sig över något hinder, jag kan dras mer till en häst som bara hoppar 110 än någon som kämpar sig över 160 trots att den klarar det. Den ska ha luft i sig eller ett rörelsemönster som visar på att den lätt kan ta sig över stora hinder, ingen stelhet i språnget. Och den får aldrig tveka på hinder.


Hur ser en dag ut för dig? Rutiner i stallet?

Brukar gå upp ca 06:30 varje dag, käka frulle, ut o rida typ 3 hästar, in en sväng o dricka typ Te, o sen brukar det vara olika. Beror ju helt på vad jag har för dagen. Men dagen består av ridning på olika sätt, brukar vara klar i stallet 19-20.00 ungefär!


Vad fodrar du nervösa och pigga hästar med? Något tillskott?

Alla hästar får (såklart) St.Hippolyt. Dom flesta får Struktur E därifrån men är det någon halvgalen så kan dom få Naturmusli. Inga tillskott, har kört med RelaxMe på Zwiggy men ajg fick ordning på henne utan det så vi slutade. Kör med Confidence också till de som har problem i vissa situationer.Kan du inte tipsa om bra övningar? Hur tränar du
mentalt
?

Äsch, alla övningar är värdelösa om du inte gör dom rätt. Samtidigt som jag kan hålla en hel hopplektion med ett enkelstående hinder mitt i ridhuset.  Jag tränar inte mentalt, jag känner inget behov av det men har heller aldrig provat. Men jag gillar inte sånt personligen, alltså ajg tror och tycker det är jättebra för de som trivs men jag blir lite arg på tanken av att inte få komma fram till saker helt själv. 

Har börjat rida en av mina hästar som är väldigt stel med ditt tänk, att han inte måste "vara på plats" på yttertygeln utan det är viktigare att han är avslappnad och mjuk. Undrar när under passet du rider så mer än på slutet? Värmer du ibland upp så också? Då menar jag att typ överböja och få hästen att följa tygeltaget och mjukna i halsen osv. 
Och fråga två, tips på hur man får en väldigt spänd och vaken häst att fokusera på ryttaren?

Haha jag rider alltid så! Det är hela poängen, Konsekvent alltid så, för att när det släpper så kan hästen landa mer på yttertygeln och gå under mer ordnade former. Men FRAMFÖRALLT i början rider jag så, mot slutet låter jag dom oftast sjunka ner mer rakt nedåt och gå otroligt långa och låga mer på det raka spåret, få sträcka ut ordentligt. 

Samma sätt, den ska bli mjuk och loss och man måste vara jäkligt rörlig och adrig någonsin fastna i någon tygel eller i något mönster, aktivera lugnt, liksom!

Har du tid för att hålla träningar? och vad skullle en träning för dig kosta, tex om du själv sitter upp på hästen? :)

Jajamen, håller många träningar varje vecka! En privat-träning kostar 350:- plus moms, likaså om jag sitter upp på hästen och hjälper till. Då garanterar jag nästan resultat :)

Har du hästar till salu? Har du några bra tips på hur man skall hitta en häst som matchar en själv och den målsättning man har. Jag bor på Gotland så det är lite svårt att bara åka båt över med bil för att prova någon preliminär kanske blivande häst som man kanske skulle vilja köpa. Absolut att man måste provrida osv, men onödigt med dyr resa bara för att man kanske hittat EN eventuell aktuell häst.

Japp någon brukar jag nästan alltid ha, men beror lite på vem det är som letar och vad det är osv. Nej jag har tyvärr inga direkta tips, jag är så egen när jag letar häst så jag vågar inte säga åt andra att göra som jag, haha. Ja fy det förstår jag, du får helt enkelt försöka sätta ihop lite eventuellt passande hästar i samma område så du kan prova iaf en 5olika hästar när du ändå åker, det är sällan svårt att fixa :) Man lär sig av varje provridning!
NU ska vi vara klara. Hoppade över ett par frågor som jag svarat på via annan fråga och ett par längre frågor helt angående deras egna hästar, som jag ska svara på direkt till er istället. Säg till om jag missat nååååt!

 
frågestund!

Shoot, fråga vad ni vill så svarar jag på lördag! 
 
 

På gång nuuu!

Hejhopp!

Vet ni, sista tiden har jag faktiskt haft ett jäkla blogg-sug! MEN. Jag vill helst inte blogga allt för mycket här, då jag FAKTISKT håller på att fixa en egen hemsida. Men det kanske tar någon månad till, men inom en månad borde det vara klart faktiskt!

På den hemsidan kommer det finnas allt, you name it, INKLUSIVE en blogg! Så jag kommer dra igång mer när det är färdigt. Är så sugen på att blogga om olika typer av ridning, tankar, lösningar och problem.Men jag måste ändå dra en grej som jag antagligen skrivit om förut men det stör mig fortfarande.

Och det är hur skolboken inom ridning kan vara som den är. Det ska vara rakställt och det ska vara yttertygel och mycket ben o hitåt och ditåt. Jag blir helt knäpp. Jag är upplärd på precis samma sätt, och jag har varit rätt duktig på det. Men sen mötte jag Sussa, som jobbade via innersidan, dvs både innertygel och innerskänkel, släppa greppet om dendär förbaskat stenhårda yttertygeln och våga leva lite.

Jag tänker såhär, Det är väldigt många som har spända hästar, eller hästar som blir starka, springiga, tittiga, svårstyrda, osv osv. Ett enkelt sätt att förklara alla dessa grejer är genom att det blir en spänning. För det blir det ju, du har ju inte direkt en avslappnad häst som går o drar o springer o allt vad den gör, nono. Men DÅ, då är "reglernas lösning" att lägga på yttertygel och ordentligt rida igenom detta via benen och fram till bettet. VARFÖÖÖÖR. Varför ska du lägga på MER spänning på ett problem orsakat av just spänning?! Jag blir gääälen.

Det finns självklart många olika sätt som tar dig till en bra lösning, men detta råkar vara det jag tror på och är väldigt bra på, därför kör jag på det. Folk som är fantastiskt duktiga på "regelboken" gör det mycket bra och det blir bra i slutändan med. T.ex Sylve Söderstrand jobbar på det sättet och jag är inte alls insatt i RGB men jag vet att han förespråkar en häst som jämnt ligger på båda tyglarna och går rakt osv. Och dom tänker jag faktiskt inte klanka ner på, haha.

MEN. Mitt sätt, hur jag går på ett problem, det är via innertygeln, för tar du i innertygeln, till den gränsen att hästens näsa nästan nuddar din fot, och jobbar med eftergifter och förhållningar i den formen, varierar med väldigt låg lite rakare form, så får du en avslappnad häst. För då behöver inte hästen "gå igenom" någon hård yttertygel eller arbeta sig hårt igenom starka hjälper utan den får böja sig och tvingas slappna av där. 

Jag kan nog inte gå igenom allt jag menar med själva lösningen, det jag vill komma fram till är att bara för att regelboken säger det ena, så betyder det inte att du inte kan göra det andra. 

Du har svagheter och du har styrkor, du ska träna upp dina svagheter, fine, men du ska bygga ett system runt dina styrkor. Du ska utnyttja och använda det och skaffa ett EGET tänk kring det du faktiskt kan. Man kan ALLTID utvecklas men vissa saker är du helt enkelt duktig på (ok vissa suger, but still) och det ska du tro på, när du vet och märker att det fungerar, trots att det kanske inte är enligt regelboken. 

Okej nu ger jag upp, blir så förbannat rörig när jag skriver utifrån känslor och tankar, haha! Babay!

 
RSS 2.0