På gång nuuu!

Hejhopp!

Vet ni, sista tiden har jag faktiskt haft ett jäkla blogg-sug! MEN. Jag vill helst inte blogga allt för mycket här, då jag FAKTISKT håller på att fixa en egen hemsida. Men det kanske tar någon månad till, men inom en månad borde det vara klart faktiskt!

På den hemsidan kommer det finnas allt, you name it, INKLUSIVE en blogg! Så jag kommer dra igång mer när det är färdigt. Är så sugen på att blogga om olika typer av ridning, tankar, lösningar och problem.Men jag måste ändå dra en grej som jag antagligen skrivit om förut men det stör mig fortfarande.

Och det är hur skolboken inom ridning kan vara som den är. Det ska vara rakställt och det ska vara yttertygel och mycket ben o hitåt och ditåt. Jag blir helt knäpp. Jag är upplärd på precis samma sätt, och jag har varit rätt duktig på det. Men sen mötte jag Sussa, som jobbade via innersidan, dvs både innertygel och innerskänkel, släppa greppet om dendär förbaskat stenhårda yttertygeln och våga leva lite.

Jag tänker såhär, Det är väldigt många som har spända hästar, eller hästar som blir starka, springiga, tittiga, svårstyrda, osv osv. Ett enkelt sätt att förklara alla dessa grejer är genom att det blir en spänning. För det blir det ju, du har ju inte direkt en avslappnad häst som går o drar o springer o allt vad den gör, nono. Men DÅ, då är "reglernas lösning" att lägga på yttertygel och ordentligt rida igenom detta via benen och fram till bettet. VARFÖÖÖÖR. Varför ska du lägga på MER spänning på ett problem orsakat av just spänning?! Jag blir gääälen.

Det finns självklart många olika sätt som tar dig till en bra lösning, men detta råkar vara det jag tror på och är väldigt bra på, därför kör jag på det. Folk som är fantastiskt duktiga på "regelboken" gör det mycket bra och det blir bra i slutändan med. T.ex Sylve Söderstrand jobbar på det sättet och jag är inte alls insatt i RGB men jag vet att han förespråkar en häst som jämnt ligger på båda tyglarna och går rakt osv. Och dom tänker jag faktiskt inte klanka ner på, haha.

MEN. Mitt sätt, hur jag går på ett problem, det är via innertygeln, för tar du i innertygeln, till den gränsen att hästens näsa nästan nuddar din fot, och jobbar med eftergifter och förhållningar i den formen, varierar med väldigt låg lite rakare form, så får du en avslappnad häst. För då behöver inte hästen "gå igenom" någon hård yttertygel eller arbeta sig hårt igenom starka hjälper utan den får böja sig och tvingas slappna av där. 

Jag kan nog inte gå igenom allt jag menar med själva lösningen, det jag vill komma fram till är att bara för att regelboken säger det ena, så betyder det inte att du inte kan göra det andra. 

Du har svagheter och du har styrkor, du ska träna upp dina svagheter, fine, men du ska bygga ett system runt dina styrkor. Du ska utnyttja och använda det och skaffa ett EGET tänk kring det du faktiskt kan. Man kan ALLTID utvecklas men vissa saker är du helt enkelt duktig på (ok vissa suger, but still) och det ska du tro på, när du vet och märker att det fungerar, trots att det kanske inte är enligt regelboken. 

Okej nu ger jag upp, blir så förbannat rörig när jag skriver utifrån känslor och tankar, haha! Babay!

 
Kommentarer
Postat av: Linn

I'm totally with you! Jag har en benägenhet att falla för dom där lite "speciella" hästarna som det är vääääldigt lätt att få spända, eller snarare har blivit missförstådda och inte förstår ett smack vad den som sitter på ryggen vill och därmed blivit väldigt spända i princip allt. Något som "alltid" funkar är att jobba en sida i taget, något jag "lärt" mig på senare år men jag har heller aldrig fått vare sig mina egna eller andras hästar jag rider så avspända och samarbetsvilliga. Hästarna blir så mycket mera med och får en helt annan vilja att göra rätt även om protesterna kommer lite då och då ändå;) älskar ditt tänk och sätt som du löser problem! En stor förebild som jag tycker att många måååånga borde lära sig av!:)

2015-09-04 @ 22:58:05
Postat av: Marie

Amen! Kör också mycket via innertygeln just för att få min häst som typ är uppe i taket o megakänslig avspänd och lugn och släpper nästan ytter totalt för har också känt att det funkar bäst på henne. Hon blir superlugn eller aaaa jallefall bättre av de hehe. ☺känns lite dubbelt o förvirrat o dra i båda egentligen!? sen såklart vid hoppning o snäva svängar så använder jag såklart yttertygeln men aa du fattar😊

2015-09-05 @ 15:28:00
Postat av: Anonym

Har vart hos Bruce Goodin, som tar mkt inspiration från Buck, och han jobbar på precis samma sätt som du beskriver. Inte alls "by the book" utan snarare tvärtom, vilket var ett helt nytt tänk för mig. Men alla hästar jag prövat det på hittills har svarat precis likadant; blivit extremt lösgjorda i kroppen och eftergivna i munnen. Så kul att läsa:)

2015-09-07 @ 23:11:05
Postat av: Anonym

Åh längtat tills din hemsida är klar. Du är grym och du behövs i ridsporten.

2015-09-09 @ 08:56:05
Postat av: Erika

Fråga till din frågestund: du skrev typ att du aldrig har banhoppning på dina träningar. Varför? Jag gillar iof serier men hoppa bana är ju det man ska göra på tävling! Gillar din ridning asmycket ✌️

2015-09-10 @ 15:39:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0